Skal man have en nerie til at blomstre, er det næsten nødvendigt med en glasveranda eller et andet meget lyst og køligt sted, hvor den kan stå om vinteren. Ellers danner den ikke blomsterknopper. Men pas på! - det er ikke nogen rar plante at have i familie med småbørn, for den er meget giftig!
I middelhavslandene er nerie en meget almindelig busk i haverne. Eller måske snarere et lille træ, for den bliver ofte 3-4 meter høj. Det er en meget smuk plante med blanke, aflange, grønne blade og skønt duftende blomster. De rosafarvede er de mest almindelige, men der findes også nerier med hvide, røde, gule og stribede blomster, enten enkelte eller fyldte. Nerier skal have meget lys, og trives godt i et sydvendt vindue eller i en vinterhave. I den varme årstid skal de have meget vand. Ordet »nerium« kommer af det græske ord neros, der betyder fugtig. Om sommeren kan man godt grave hele potten ned på en lun og solrig plads i haven, eller sætte den ud på altanen, men man må ikke glemme at vande den. Den skal naturligvis tages ind, før nattefrosten kommer.
Det er let at formere en nerie ved hjælp af topstiklinger, som man skærer i maj. De sætter rødder, blot man anbringer dem i en mørk vase med vand på et lunt sted. Når man har plantet dem i standardjord. der er blandet op med lermuld og grus, og de er kommet godt i vækst, kan man knibe dem tilbage en enkelt gang. Ellers skæres de kun tilbage, hvis de bliver for store. En nerie kan blive meget gammel. Undertiden angribes de af bladlus eller skjoldlus. Så må de enten sprøjtes gentagne gange med et insektmiddel eller vaskes grundigt med sæbespåner, oppisket i lunkent vand.
Meget giftig!
Nerie er en af vore giftigste stueplanter. Blot et barn tager et blad og sutter på det, kan det irritere slimhinderne og forårsage hovedpine, opkastninger og mavesmerter.
Råd om pasning
Vand og gødning
Nerier skal have meget vand om sommeren. Man siger, at de vokser bedst »rned fødderne i vand og hovedet i sol«. De sætter også pris på hyppige overbrusninger med tempereret vand. Når de står køligt om vinteren, skal de derimod vandes ret sparsomt.
Fra maj til august vandes der med flydende gødning en gang om ugen, hvis man vil sikre sig, at der er overskud til at danne blomsterknopper i den kølige periode om vinteren.
Lys og temperatur
Om sommeren kan nerie tåle at stå i fuld sol, både indendørs, eller hvis den tilbringer en del af sommeren på altan eller i have. Om vinteren skal den helst stå i et køligt, men meget lyst rum; (temperatur ca. 12-14°C). Kun hvis disse betingelser er opfyldt, kan man gøre sig håb om en ordentlig knopdannelse. En gammeldags glasveranda er i reglen et af de bedste steder.
Jord og omplantning
Yngre planter omplantes hvert forår, ældre planter hvert andet år. En muldrig standardjord blandet med ca. 10% lermuld og 10% grus er velegnet.
Nerie skal have meget lys og egner sig godt til en glasveranda eller en vinterhave.
Hjemsted: Middelhavslandene.
Vækstform: Stedsegrøn busk eller lille træ med runde, grønne stængler. Noget hængende vækst. Hele planten er meget giftig.
Blade: Lancetformede, siddende i etager med tre blade i hver, skinnende grønne på oversiden, grålige på undersiden.
Blomster: Mange, oftest lyserøde eller hvide, enkelte eller fyldte i løs, opret klase i skudspidserne. De fleste sorter har en stærk, men behagelig duft. Blomstrer normalt i forsommeren.
Anvendelse: Potteplante til lyse rum - udendørs i sommertiden. Gammel potteplante, der har fået en renaissance med væksthæmningsmidler.
Pasning: Nerier kræver megen sol og rigelig gødning, fra knopperne viser sig, og må aldrig tørre ud - i hvert fald ikke fra knopperne er synlige. Når solen skinner, må der gerne stå vand i underskålen - bedst er det, at Nerien står i en selvvandende potte eller balje med væge. Efter afblomstring kan vandingen indskrænkes. Om sommeren kan Nerier stå ude i solen, om vinteren lyst, men køligt - det fremmer blomstring. Man kan knibe skuddene, der dannes ved knopperne, væk, for at de ikke skal trække for meget vand og næring fra blomsterknopperne. Beskæring efter blomstring. Nerier kan vækstretarderes.
Jord: Muldjord med grus eller grodan.
Formering: Stiklinger med to til tre bladrosetter slår rod næsten hele året.
Problemer: Skjoldlus, bladlus.
Sorter: 'Variegata' (herunder) - har gulkantede blade og lyserøde blomster.
Nerium oleander 'Variegata'