Araucaria excelsa er et stedsegrønt nåletræ, et af de få nåletræer der kan dyrkes som stueplante. Det er en virkelig smuk og aristokratisk plante, som i naturen kan blive op til 60 m høj. Heldigvis vokser den meget langsomt, og det er sjældent, den når mere end højst 1,5 m indendørs. Den kaldes også Norfolk Gran efter Norfolk-øerne, hvor den blev fundet i 1793. I opbygning ligner den en gran med de vandrette symmetriske grene. Den ligner et smukt lille juletræ, men må endelig ikke pyntes med lys, heller ikke elektriske: det vil svide de sarte nåle.
Den er en absolut ener. Ligegyldigt om den er stor eller lille, ser den bedst ud, hvis den står for sig selv. På den måde får den også chance for et bedre luftskifte. Den kan ikke anbefales til en stue med centralvarme, i hvert fald ikke hvor temperaturen kommer over de 21°C, men er selvskreven i et lyst, uopvarmet rum eller en vinterhave. Står den for varmt bliver den yderligere sart og vil være et let bytte for mellus. Disse små sugende insekter kan hurtigt dræbe selvet eksemplar på et par meters højde.
A. excelsa har en velkendt slægtning som undertiden ses i haver. Det drejer sig om A. araucana, Abetræet, der kommer fra Chiles bjerge. De har begge den ejendommelighed, at de kaster de nederste grene med alderen. A. excelsa har lysere og blødere nåle end dens stikkende slægtning.
Araucaria er efterhånden blevet meget populær, men kan være lidt vanskelig at få fat på. Ved køb bør man se efter, at nålene er frisk grønne, bløde og ikke drysser fra de underste grene. De fås som regel i størrelser omkring 30 cm, men ses også som mindre frøplanter. Særlig store eksemplarer er ret kostbare.
Billedet øverst viser en ung Araucaria excelsa.
STØRRELSE: Forhandles på omkring 30 cm, men kan blive ca. 1,5 m høje.
VÆKST: Meget langsom, ca. 15 cm eller en etage om året.
BLOMSTRING: Ingen.
DUFT: Ingen.
LYS: De foretrækker et sydvendt vin· due, dog uden middagssol om sommeren. De tåler nogen skygge, hvis de af og til flyttes frem i lys.
TEMPERATUR: Ret hårdfør. Står de beskyttet, kan de klare en mild vinter udendørs, hvis temperaturen ikke når under 5°C og helst ikke over 13°C.
VAND: Om sommeren vandes den 2 gange ugentlig, mens jorden blot skal holdes fugtig om vinteren, hvor den kun skal have vand en gang om ugen. Brug altid kalkfrit vand.
LUFTFUGTIGHED: Den holder af en douche kalkfrit vand mindst to gange om ugen om sommeren, og en gang om ugen om vinteren, hvis den står i centralvarme.
GØDNING: Den holder af flydende gødning hver 14. dag i sommertiden. Tilsæt kun halvdelen af den anbefalede portion til vandingsvandet.
RENGØRING: Unødvendig. Overbrusningen, der tjener til at øge luft· fugtigheden, er tilstrækkelig til at holde nålene rene. Brug aldrig bladglans.
STUELUFT: Gennemgående tolerant undtagen overfor træk fra en åben yderdør og ringe ventilation.
JORD: Brug en forholdsvis nærings· rig kompost, som nr. 2.
OMPOTNING: I begyndelsen pottes om hvert andet år. Er den først blevet 1 m høj, kan man nøjes med at skifte det øverste jordlag ud (topdressing) og lade den blive i sin potte.
BESKÆRING: Unødvendig, medmindre de underste grene fælder, så fjernes de. Fjern aldrig topskudet.
FORMERING: Frøformeres forår eller efterår ved 10°-13°C. Man kan få rod på grenstiklinge i en formeringskasse med høj luftfugtighed og 18°C,
LIVSLÆNGDE: Ved omhyggelig pasning nærmest en evighedsplante. Husk at de kan blive 60 m høje i deres naturlige omgivelser.
SELSKABSPLANTER: Skal helst stå alene. Men ældre planter, som har kastet de nederste grene, kan virke smukkere, hvis der stilles ungplanter af samme salgs foran dem.
LET/VANSKELIG: Uhyre let forudsat der tages lidt hensyn til den, og at temperaturen ikke er for høj om vinteren.
Topskuddet, der viser hvordan grenene vokser i etager.
De nye nåle er lyse og bliver mørkere med alderen.
Ompotning
1. Den unge plante ompottes hvert andet forår. Gennemvandes først.
2. Gør nummeret større potte klar med dræn lag og et lag fugtig kompost nr. 2.
3. Hold potten i den ene hånd og dæk jorden med den anden hånds fingre.
Bank potteranden, så planten løsner sig med sin klump.
4. Fjern forsigtigt den gamle jord med en pind eller blyant uden at beskadige rødderne.
5. Anbring rodklumpen på komposten i den ny potte.
6. Fyld op med frisk kompost. Sørg for at det kommer godt ned om rødderne.
Stil planten i skygge og uden vand de første dage, for at tvinge rødderne til at søge ud i komposten.
Topdressing - udskiftning af det øverste jordlag
1. Er planten først 1 m høj, skal den ikke omplantes. Gennemvand og fjern de øverste 2-3 cm af den gamle kompost. Pas på rødderne.
2. Fyld op med frisk kompost.
3. Pres det sammen og sørg for at alle rødder dækkes.
4. Stil skygget og uden vand i to dage, så rødderne tvinges ud i den ny kompost.
Beskæring
1. Når araucarier bliver ældre, taber de underste grene nålene og bliver bare og grimme.
2. Klip de bare grene af tæt inde ved stammen. Der må ikke være en stab tilbage. Dup såret med svovl pudder for at undgå infektion.
3. Hvis den bløder, dyppes en vattot i vaseline, som smøres på såret.
Dyrkning fra frø
1. Tilbered en hakke med et drænlag og steril jord. Spred frøet jævnt og dæk med et meget tyndt lag jord, ikke tykkere end frøets tykkelse. Vanding.
2. Dæk med glasplade og stil den mørkt eller dæk glasset med et mørkt stykke. Pas på at jorden ikke tørrer ud og vend glasset daglig. Temperatur 10-13°C.
3. Når frøet er spiret, stilles de lysere og glasset fjernes.
4. Når frøplanterne er store nok, tyndes ud og de svageste fjernes. Resten skal stå med ca. 2,5 cm mellemrum.
5. Når de er i god vækst, plantes de i hver sin lille potte.
Overbrusning
Hold bladene rene ved douche med lunkent vand og med fin forstøvning.
Hold sprøjten ca. 15 cm fra planten.
Hvad gik galt?
1. Tørre gule nåle. Nålefald. For varmt og tørt. Dårlig ventilation. Vandes og stilles køligere i frisk luft.
2. Langsom vækst og blege nåle. Mangler gødning.
3. Små hvide uldagtige totter på nåle og blade. Uldlus. Fjernes med vatpind dyppet i sprit eller sprøjtes med malathion. Disse planter angribes let.
4. Grønne insekter og klæbrige nåle. Bladlus. Sprøjt med pyrethrum.