Fotoperiodicitet er planternes afhængighed af lysperiodens længde. Varigheden af lys og mørke døgnet igennem har en afgørende indflydelse på planternes længdevækst og på dannelsen af blomsteranlæg. Det har vist sig, at nattens længde spiller en større rolle end daglængden, da dannelsen af blomsteranlæg eller hindring heraf foregår i mørkeperioderne. Derimod spiller lysstyrken en mindre rolle. En så svag belysning som 8 watt/m² er nok til, at en begonie reagerer, som var det fuldt dagslys. Med hensyn til den virksomme belysningstid inddeler man groft planterne i tre grupper: langdagsplanter, kortdagsplanter og dagneutrale planter.
Ært er en langdagsplante, hvis blomster først udvikles, når dagen er over 12 timer lang.
Krysantemum er en typisk kortdagsplante, der kun danner blomster, når dagen er kort og natten lang.
Langdagsplanter
omfatter en lang række af vore vilde planter, som spirer om foråret og blomstrer, når dagen er lang (eller mere korrekt: når natten er kort). Den slags planter kan ikke drives i blomst i et drivhus om vinteren, fordi den lange nat på over 12 timer hindrer blomsterdannelsen. Skal man have dem til at blomstre på »unaturlige« tidspunkter, må man ty til kunstig belysning i drivhusene, så nattens længde afkortes. I mørkeperioden dannes et blomsterhæmmende stof; men den effektive mørkeperiode er forskellig for de forskellige plantearter inden for gruppen langdagsplanter. Man har tre metoder til at fremme langdagsplanternes blomstring i vinterhalvåret. Natten kan afkortes ved kunstig belysning, f.eks. fra kl. 16 til 22, eller mørket kan afbrydes ved en times belysning midt om natten. Herved ødelægges det allerede dannede blomsterhindrende stof. Natafbrydelsen er mest effektiv midt i mørkeperioden mellem kl. 23 og 2. Endelig kan blomstringen fremmes ved glimtbelysning, dvs. korte lysglimt med jævne mellemrum, så man »bilder planten ind«, at det er dag.
Kortdagsplanter
stammer ofte fra de tropiske egne; men også mange af vore forårsblomstrende vilde planter og dyrkede planter er kortdagsplanter, hvis blomsteranlæg udvikles ved den korte dag om efteråret før blomstringen. I modsætning til langdagsplanterne danner kortdagsplanter blomsterdannelseshormoner i mørkeperioden; dette gælder julebegonie, julestjerne og krysantemum m.fl. Disse planter kan man dog også få til at blomstre i den lyse tid ved mørklægning og dermed afkortning af daglængden. Derfor kan man nu købe potte-krysantemum i blomst hele året, selvom det er en naturstridig foreteelse.
Tomat er en dagneutral plante, der blomstrer uafhængigt af dagens længde.
Dagneutrale planter
blomstrer uafhængigt af daglængde og natlængde. Det gælder bl.a. agurk, tomat og sød peber og af vore blomsterplanter løvemund, frøkenhat og kalla.
Daglængden (fotoperioden) er dog ikke enerådende med hensyn til blomsterdannelsen. Denne afhænger ofte af et samspil mellem flere faktorer som daglængde, temperatur og øvrige kulturforanstaltninger som vanding og gødskning (se tillige artiklerne Kortdagsplanter og Langdagsplanter).