Motorfræseren er bedst egnet til større haver eller i erhvervsgartnerier.
Jo mere porøs jorden er, jo lettere har planternes rødder ved at vokse i den. Hvor der skal plantes, er det derfor vigtigt, at jorden er grundig løsnet. På små jordstykker kan det klares med en greb og en håndkultivator; men på større arealer er det lettest at anvende en motordreven jordfræser med roterende knive, som kan findele jorden ned til 10-20 cm's dybde.
Hvor der vokser kvikgræs eller skvalderkål, skal man imidlertid tage sig i agt for at fræse, idet jordfræseren findeler disse planters underjordiske dele, som derefter vokser frem som lige så mange nye planter.
Når der fræses, bør jorden ikke findeles for kraftigt. Navnlig i tørkeperioder risikerer man, at jorden støver i blæsevejr, og regnvejr kan kitte det øverste findelte jordlag sammen til en fast skorpe. Jordknoldene bør derfor ikke være mindre end af ært- eller valnødstørrelse.
Samtidig med fræsningen kan jorden tilføres et tiltrængt jordforbedringsmiddel. Er jorden meget leret, udlægges et lag grus på 5-7 cm og herover et lag tørvestrøelse på 2-3 cm, som blandes ned i jordoverfladen ved fræsningen.
I stedet for en motorfræser kan man anvende en maskindrevet kultivator, hvis tænder ikke findeler jorden så kraftigt som motorfræseren. På meget hård jord køres med kultivator eller fræser i to retninger, vinkelret på hinanden.