Hekseringe er almindelige i græsplæner og andre græsarealer. Det ser ud, som om der er trådt en ringformet sti, hvor græsset er slidt af. I dag ved vi, at svampe er årsag til fænomenet, men tidligere overtro forestillede sig, at elverpiger eller andre overnaturlige væsener havde slidt græsset af, når de dansede i ring. Inden for en hekserings »nedslidte« lag vokser der frisk, mørkegrønt græs, og i eftersommeren dukker der i regnfulde perioder en mængde svampe op i den afslidte zone. Selve svampen, myceliet, lever nede i jorden, hvor den nedbryder de døde plantedele. Hvert år vokser svampen 10-20 cm længere ud fra centrum og afsøger nye områder for døde plantedele. Foruden organisk stof optager svampen så meget vand og næring, at græsset dør; herved fremkommer den såkaldte heksering. I myceliezonen dannes frugt legemerne eller paddehattene. Året efter dør det gamle svampemycelium, som nedbrydes af bakterier og skimmelsvampe, hvorved næringen frigøres og optages af græsset, der vokser sig frisk og mørkegrønt. På mager jord kan der ofte ses talrige hekseringe, og efterhånden vokser de uden for plænen. Hekseringe kan holde sig intakte i mange år, og alderen kan nogenlunde beregnes, da svampen som nævnt vokser indtil 20 cm pr. år.
Fra fly kan man somme tider se hekseringe, hele eller i brudstykker, der er flere hundrede meter i diameter og følgelig mange hundrede år gamle.
Et par arter er særlig almindelige. Elledansbruskhat (Marasmius oreades) ses ofte i juni. Det er en læderbrun, rynket hatsvamp med brede lameller under en hat på 2-6 cm. Svampen er spiselig. Vårmusseron (Tricholoma gambosa eller Calocybe gambosum) ses så tidligt som i april; også den er spiselig, så hekseringe er ikke kun af det onde.
I fugtige perioder fremkommer frugtlegemer i den visne zone, hvor svampenes mycelier befinder sig.
Hekseringe ses tydeligt på en ugødet græsplæne i løbet af sommeren, når græsset får ekstra næring fra de henrådnende svampemycelier fra det
foregående år.
Hekseringe af Elledansbruskhat. I den zone, hvor svampehyferne trænger frem, kan græsset ikke trives, idet svampene opsuger alt vand.
Bekæmpelse: Da hekseringe er mest almindelige på mager jord, er det muligt at mindske eller udviske hekseringene ved at gøde og vande græsplænen rigeligt. Anvendelse af kemikalier, opgravning af hekseringen eller lignende er dog arbejdskrævende og har sjældent større virkning, da myceliet normalt vokser uforstyrret videre.