Lys er elektromagnetisk energi, som for Jordens vedkommende især kommer fra Solen, der får sin energi fra en lang række kerne reaktioner. Denne energi udstråles i verdensrummet, og Jorden opfanger en lille del deraf.
For planterne er lyset en livsnødvendighed; det er lysets energi, som gør, at bladenes grønkorn kan optage luftens kuldioxid og vandet fra rødderne og danne sukker og ilt, fotosyntesens resultater (se artiklen Assimilation). Lyset har desuden indflydelse på planternes længdevækst, hvor det virker hæmmende, og på planternes dannelse af blomsteranlæg. For planternes assimilation er det især de røde stråler, som er vigtige, mens det er de blå stråler, som regulerer væksten. For svagt lys gør planterne ranglede, og sidelys får dem til at vokse skævt. På en rigtig klar dag kan indstrålingen af varme og lys blive større, end planterne kan lide. I varmen kan det knibe at holde trit med fordampningen fra bladene. Er lyset for stærkt, kan det gå ud over assimilationen, selvom der skal meget til, før der opstår skade.
Lysets styrke og varmegivende evne er ikke blot afhængige af vand eller andre forurenende partikler i luften; Solens højde over horisonten spiller tillige en stor rolle. For lysets virkning i et drivhus har glassets kvalitet og hældning i forhold til Solen meget at sige. Er glasset af god kvalitet, uden blærer, jævnt og dertil rent, kan man regne med, at falder strålerne vinkelret ind på glasfladen, passerer ca. 90% af lyset; er vinklen derimod f.eks. 60°, vil kun ca. 82% af lyset passere glasset.