Logo

Mosaiksyge

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mosaiksyge

Mosaiksyge er en række sygdomme, der giver bladene et flammet eller spættet udseende med hvide, gule og grønne farver. Mosaiksyge på blade opstår p.gr. af arvelighed, ved klima­påvirkning, ved mangelsygdomme og ved angreb af bakterier, svampe og virus.

Arvelig mosaiksyge kan optræde bl.a. hos Aucuba japonica 'Variegata', der er gulmarmoreret. De gulspættede bla­de giver variation i beplantningen, og mosaiksygen kan i dette tilfælde ikke smitte, da gulspætningen altså beror på arvelige forhold.

Klimapåvirkninger som kulde og var­me kan være årsag til mosaiksyge, og i så fald udvikles klorofylet unormalt. Symptomerne ophører, når påvirknin­gen standser, og sygdommen er derfor ikke smitsom.

Mangelsygdomme, der er forårsaget af underskud på kvælstof, mangan, mag­nesium og jern, kan give mosaikagtige kloroser (se denne artikel); jordbunds­ og bladanalyser kan afdække årsags­sammenhængen.

Sygdomsangreb i form af bakterie- og svampesygdomme kan i begyndelses­stadiet give kloroser; senere vil vævet ofte dø, og der fremkommer frugtlege­mer af svampe.

 

Virussygdomme.

De almindeligste symptomer på mosaiksyge fremkaldes dog af virussygdomme, der får celle­kernen til at reproducere legemer, identiske med dem selv. Deres tilste­deværelse kan bl.a. give klorofylfejl, som er årsag til den såkaldte simple mosaik, der ses som hvidgul til grønlig marmorering. Ved sammensat mosaik optræder samtidig andre misdannelser, f.eks. krølle-, rynke- og stregmosaik. Overførelsen af smitstof foregår ved kontaktsmitte, bladlusestik eller pod­ning. Der findes nogle mosaiksygdom­me, der kun angriber en enkelt plante­art, mens andre virus-arter har talrige værtsplanter.

 

Agurkemosaiksyge optræder ofte på frilandsagurker, der kan dø helt i koldt og skyet vejr. Samme virus findes hos tulipan, der får mørkfarvede striber på kronbladene, samt hos en lang række køkkenurter og prydstauder. Smitstof­fet overføres af bladlus samt af plante­saft på beskæreværktøj og andre have­redskaber. Anskaffede planter bør væ­re sundhedskontrollerede. Viser plan­terne symptomer på mosaiksyge, fjer­nes de straks, for at lus eller redskaber ikke skal bringe smitten videre. Æblemosaiksyge spredes ved podning med smittede podekviste; der bør der­for altid anvendes podekviste fra kon­trollerede moderplanter.

 

Af hindbær-mosaikvirus findes der en lang række; de spredes med bladlus. Symptomerne svækkes ved gødskning med kvælstof.

 

Dahliamosaiksyge medfører bulede, sprøde blade og dværgvækst. De syge planter destrueres, og der anskaffes sundhedskontrollerede planter.

 

Tomatplanter smittes ofte med tobak­mosaikvirus (TMV), der er almindeligt forekommende i cigaret- og pibetobak. Fra de smittede planter kan sygdom­men overføres til andre ved beskæring og af bladlus. Før man berører tomat­planter, skal man vaske hænderne om­hyggeligt, hvis man har været i berø­ring med tobak; smittede planter og rødder fjernes, og lus bekæmpes. Fo­rebyggelse kan også foregå ved vacci­nation, idet et svækket TMV-virus ud­sprøjtes på planterne, der så bliver modstandsdygtige over for normal TMV-virus.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (9 stemmer)
Siden er blevet set 7.361 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her