Logo

Visnesyge

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Visnesyge

Visnesyge forårsages i reglen af svampe i forbindelse med overvanding.

Visnesyge er et samlebegreb for en række svampesygdomme, der alle viser sig ved, at de angrebne planter stopper deres vækst, visner og dør. Hyppigt er det svampene slimskimmel (Fusari­um), kransskimmel (Verticillium) eller Phytophtera, hvortil bl.a. kartoffel­skimmel hører, der er årsag til sympto­merne, som kan vise sig på alle grup­per af haveplanter, prydplanter, køk­kenurter, frugttræer, hegnsplanter og prydbuske.

Visnesygen forårsages af, at den på­gældende svamp trænger ind i plantens nedre del ved overgangen mellem stængel og rod (rodhalsen). Svampens mycelium vokser ind i plantens ledningsvæv og tilstopper dette helt eller delvis; herved blokeres transporten af vand fra roden til plantens top, og planten visner p.gr. af vandmangel. Visnesygens forløb afhænger meget af de ydre omstændigheder. Er det varmt og tørt, bevirker plantens store vand­behov, at den visner i løbet af kort tid; i køligere vejr er forløbet langsomme­re, så at planten i begyndelsen blot hænger med bladene om dagen (»so­ver«) og først efter længere tid visner gradvis. Visnesygen kan angribe både kimplanter og ældre planter. Tomat og agurk bliver ofte angrebet, hvis rodhal­sen har været for fugtig ved for direkte eller for rigelig vanding. Hos kartofler kan en form for visnesyge vise sig som bløde, brune stængler med skimmelbe­lægninger ved basis. Svampen overfø­res med læggekartofler. Visnesyge hos nelliker giver rødlige blade i plantens øvre del, før den egentlige henvisnen sætter ind.

 

»Sankthanssyge« hos ærter, lupiner og andre ærteblomstrede er en form for visnesyge, der viser sig lige omkring blomstringen ved tydeligt misfarvet rod og rodhals. Hos prydbu­ske kan visnesygen være begrænset til enkelte grene eller isolerede grenpar­tier, som visner og ved gennemskæring viser mørke prikker i årringene. Helbredelse af visnesyge er vanskelig, og syge planter bør altid fjernes og brændes. Forebyggelse består i at und­gå overvanding og direkte vanding på rodhalsen. Visse af svampene kan overleve i jorden, hvorfor udskiftning af jord i væksthuse samt flytning af de forskellige kulturer fra år til år (sæd­skifte) er af stor betydning.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (25 stemmer)
Siden er blevet set 6.529 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her