En forsøgsstation er en institution, hvor der på videnskabeligt grundlag udføres forsøg med det formål at finde frem til en bedre og mere stabil produktion. Ved plante forsøgene sammenlignes udbytte, vækst, sundhed m.m. for sorter af forskellige frugttræer og -buske, køkkenurter, prydtræer og -buske, stauder og enårige planter, og der udføres forsøg med gødskning af kulturplanter. De første danske havebrugsforsøg startede i 1863, da Selskabet for Havedyrkningens Fremme begyndte at gøre forsøg med frugtsorter. Den første statslige havebrugsforsøgsstation blev oprettet i 1915 på Blangstedgård ved Odense med forsøgsstationen Spangsbjerg ved Esbjerg som filial. Den statslige forsøgsvirksomhed for havebrug er nu koncentreret ved Årslev på Fyn. Den oprindelige forsøgsstation var centrum for blomsterløg og grønsager. Hertil knyttes nu forsøg med væksthusplanter og stauder (tidligere Statens Væksthusforsøg i Virum) og frugttræforsøgene. Statens Forsøgsstation ved Hornum i Vesthimmerland er centrum for forsøg med frugtbuske, planteskoledrift og prydplanter og desuden hovedstation for fremavl af havebrugsplanter. Foruden disse forsøgsstationer, som alle direkte arbejder med havebrugsproblemer, driver staten en række forsøgsstationer, hvis hovedarbejde falder inden for landbrugets planteavl.
Andre forsøgsstationer er fælles for havebrug og landbrug, bl.a. Statens Plantepatologiske Forsøg i Lyngby, som udfører forsøg vedrørende plantesygdomme og skadedyr og afprøver plantebeskyttelsesmidlerne, Statens Ukrudtsforsøg i Flakkebjerg ved Slagelse, som arbejder med mekanisk og kemisk bekæmpelse af ukrudt, og endelig Statens Planteavlslaboratorium i Lyngby, som laver forsøg med metoder til bestemmelse af jordens indhold af plantenæringsstoffer o.lign. Alle disse forsøgsstationer hører ind under Statens Forsøgsvirksomhed i Plantekultur. Forsøgsresultaterne offentliggøres i Tidsskrift for Planteavl. Kortfattede redegørelser for forsøgene offentliggøres i Meddelelser fra Statens Forsøgsvirksomhed i Plantekultur.
Forskellige firmaer og interesseorganisationer har herudover deres egne forsøgsmarker. De frøfirmaer, som selv producerer frø til landbrug eller havebrug, har faste forsøgsarealer, hvor nye sorter og stammer afprøves og sammenligning med de allerede handelsførte drages.