Mælkehatslægten består af en række arter, hvor flere er almindelige i Danmark. Mange af arterne vokser i løv- og nåleskove og er jordboende. En del rummer skarptsmagende stoffer, men nogle er spiselige. Det danske navn mælkehat hentyder til den rigelige mælkesaft; det botaniske navn Lactarius, af latin lac = mælk, hentyder til samme egenskab. Frugtlegemet mangler ring og slør, og hatten er ofte stor, stærkt farvet, med blegt kød og hvide sporer.
På mælkehatten viser mælkedråberne sig efter den mindste rift.
Arter:
Hvidfiltet mælkehat (Lactarius vellereus) er hvid og filtet og har en 10-20 cm stor hat. Mælken er hvid og smagen brændende skarp; svampen kan dog spises efter udvanding og nedsaltning. Vokser i flokke i løvskove.
Kamfer-mælkehat (Lactarius camphoratus) er mørkt rødligbrun med 2-4 cm stor hat. Mælken er klar og har en stærkt kokoslignende lugt. Vokser i løvskove.
Olivenbrun mælkehat (Lactarius necator) har en 6-14 cm stor, slimet hat. Mælken er hvid og har en brændende smag; svampen er uspiselig i rå tilstand. I Østeuropa er den meget udbredt og spises efter nedsaltning. Vokser i fugtige nåle- og løvskove.
Orange mælkehat (Lactarius aurantiacus) har en 4-8 cm stor hat. Mælken er hvid og har en mild smag, men svampen er værdiløs som føde. Vokser i nåleskove.
Peber-mælkehat (Lactarius piperatus) har en hvid, 6-15 cm stor hat. Mælken er hvid og har en brændende smag. Kan spises efter udvanding og nedsaltning. Vokser ofte flokvis i bøgeskove.
Rødbrun mælkehat (Lactarius rufus) har en 4-8 cm stor, puklet hat. Mælken er hvid, kødet rødgyldent og smagen skarp. Svampen er uspiselig. Almindelig i nåleskove.
Spiselig mælkehat (Lactarius volemus) har en orangebrun, 7-11 cm stor hat med tør, sprukken hud og hvid mælk med mild smag; den er spiselig. Vokser i løvskove , men er ret sjælden. Sødtduftende mælkehat (Lactarius glyciosmus) har en rødviolet, 2-6 cm stor hat. Mælken er klar med sødlig, kokosagtig lugt. Spiselig. Vokser flokvis i moser under birketræer.
Velsmagende mælkehat (Lactarius deliciosus) har en orange til stærkt grøn, 4-10 cm stor hat. Kødet er orangefarvet og mælken orangerød med en krydret smag. Spiselig, men bør udvandes og nedsaltes. Vokser i græs ved unge nåletræsbeplantninger især på kalkholdig jord. I Danmark er den ret sjælden, fordi gran og fyr oftest findes på kalkfattig jord.