Bøg (Fagus) er blandt de planter, der er kåret i Danmark. Plantekåring foretages i Danmark af Frøkildeudvalget, der er sammensat af repræsentanter for faglige statsinstitutioner, myndigheder, organisationer og foreninger, der arbejder med forskning, forsøg, rådgivning, planlægning, planteproduktion og plantning i det danske landskab. Kåring af plantearter, der er specielt egnede til forstlige formål, foretages af Statens forstlige kåringsudvalg, mens plantearter, der specielt er egnede til landskabsplantning, kåres af Statens kåringsudvalg for landskabsplanter.
Disse kåringer foretages oftest på frøformerede plantearter, der vokser vildt i den danske natur samt plantede bevoksninger og egentlige frøavlsplantninger. Der lægges ved kåringen især vægt på, om den udvalgte plante eller beplantning er sund og ikke klimaskadet i særlig grad.
Desuden stilles der forskellige krav til plantens ydre egenskaber (frøkildens fænotypiske egenskaber) såsom frodighed, lige stammer, rigelig frugtsætning, bladstørrelse. sent løvfald, tidligt løvspring eller lignende. Efter udvælgelsen af frø kil den skal denne isoleres fra fremmede pollenkilder, såfremt disse medfører en væsentlig risiko for krydsbestøvning. Desuden må frøkilden være tilgængelig eller kunne gøres tilgængelig med henblik på frøhøstning.
Frøet udsås herefter, og afkommet fra den kårede frøkilde godtgør derpå, om de forventede egenskaber opfyldes. Gør de ikke det, bortfalder kåringen. I modsat fald klassificeres frøkilden som afprøvet materiale, hvor moderplantens egenskaber reproduceres gennem afkommet.
Herefter tilses frøkildens sundhedstilstand, dens almene tilstand samt dens opretholdelse af kriterierne for godkendelse. Sidstnævnte arbejde foretages af Frøkildeudvalgets synsgrupper. De i Danmark kårede planter er ahorn (Acer), avnbøg (Carpinus), birk (Betula), bjergfyr (Pinus mugo), bøg (Fagus), eg (Ouercus), gyvel (Cytisus), havtorn (Hippophae), kirsebær (Prunus), rose (Rosa) og tjørn (Crataegus).