Logo

Blomstervugge - Rhoeo spathacea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blomstervugge - Rhoeo spathacea

Blomstervugge er hjemmehørende i de tropiske områder af Amerika, og der er kun en art i kultur, nemlig Rhoeo spathacea. Blomstervugge har ca. 30 cm lange, stive, linje-lancetformede blade, der er 3-5 cm brede. De danner løse rosetter. På oversiden er bladene olivengrønne, og på undersiden er de violetrøde. Bladene er stillet således, at undersiden også ses, og det er med til at give planten dens dyrkningsværdi.

 

Blomstervugge (Rhoeo spathacea).

 

Ved grunden af bladene dannes de ejendommelige blomster, som har gi­vet planten dens navn. Blomsterne er hvide, og de sidder i grønviolette høj­blade, som leder tanken hen på en vugge. Når blomsterne skal til at foldes ud, stikker de ud af »vuggen«, og når de er befrugtede, trækker de sig igen tilbage. Sorten 'Vittata' har lysgule længdestriber på oversiden af bladene, og den er mere efterspurgt end hoved­arten, selvom den vokser lidt langsom­mere.

 

Blomsterne hos blomstervugge er gemt mellem højbladene og kommer frem af »vuggen«, når de springer ud.

 

Pasning: Blomstervugge hører til de planter, som om sommeren gror godt, selv hvor der er halvskygge. Om vinte­ren vil den derimod gerne have det så lyst som muligt, og temperaturen må ikke komme under 16°C. Fra marts til august gives jævnlig vand, og det er ideelt at tilføre næring, samtidig med at der vandes. Der kan bruges nærings­stofblandinger specielt beregnet på til­førsel ved hver vanding. Efter august gives mindre vand, og i oktober begyn­der plantens hviletid. I hvileperioden gives kun vand, når jorden er tør, og der tilføres ikke næring. I januar bør vandingen igen blive gradvis hyppi­gere.

 

Formering: Blomstervugge formeres enten ved hjælp af stiklinger eller frø. Hvis toppen skæres af planten, bryder en række sideskud frem, og det er disse, der anvendes som stiklinger. Når sideskuddene er ca. 10 cm lange, tages de fra moderplanten og stikkes i en pottejord, hvori der er blandet sand. Stiklingen slår hurtigt rod, hvis den stikkes om foråret, og den kræver hurtig ompotning til en større potte med almindelig pottejord. Hvis der benyttes frøformering, høstes frøet hen på sommeren, når det er modent, og det sås i en pottejord, hvori der er blandet sand.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (40 stemmer)
Siden er blevet set 14.514 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1316708-05-2021 10:21:39 Helle Egevang
Hvilken plante egner sig til et sydvest vendt vindue ...??
1314812-04-2021 14:47:06 Kerrie Kongstad
Kære haveabc. Jeg vil gerne først rette lidt på navn at af den smukke palmeart, den kaldes "moses i vuggen" da de små hvide blomster symbolisere moses-barnet som ankommer i en vugge med strømmen i floden. Så navnet "vuggeblomsten" til palmen er lidt ved siden af. Dernæst vil jeg tilføje lidt til jeres placering af palmen og give fif hvis man skulle have vandet for meget og rødderne stille er rådnet og tip til at undgå overvanding og hvordan de holdes uden at knække i stængler hvis man leder efter den information. De har det også bedst i fuld sol om sommeren da det er solen der giver dem den flotte "violette" farve, (ved mine planter meget kraftig lilla). Hvis man er uheldig med at have overvandet sin palme, kan man tage det raske stykke af den, som regel det meste over jord. Klippe enden ren ved et 'knæk', der hvor der før har været blade, og sætte det raske reststykke i en glas med vand maks 0,5 centimer op af stængler. Herved kommer der friske nye rødder som gør den klar til at komme i en potte med nyt jord. Tip til ikke at overvande. Man kan endten bruge lecakugler i bunden eller have den i en plastpotte i krukken, med en cirkelformet sølvpapirsform mellem plastpotte og krukkebund, gerne et par centimeter tyk. Jo tungere og større palme desto tykkere form skal der under. Sølvpapiret løfter plastpotte, hvis vandet bliver for højt og vil hjælpe med risikoen for overvanding. Tip til at støtte stænglerne. Alt efter størrelse skal de støttes med henholdsvis blomsterpinde, grillspyd i træ, tyndere eller tykkere bambuspinde. Endten kan man vælge at bruge små plastikklemmer med arme som er lavet til planter eller som dem man bruger til børns gyldne lokker. Eller også kan man vælge at binde en løkke om begge dele med garn, snørre eller endda isoleringstape/elektrikkertape. Håber min kommentar kan give nogle svar man ellers ikke ville have fundet. Giv mig meget gerne feedback hvis man lyst. Hilsen Kerrie Kongstad
1278925-10-2019 09:39:04 Merete Clausen
Ja tak det vil meget gerne men jeg er flyttet til Skive vil du sende dem med posten der er billigst på dao 365 . Du kan få mit mobilnr da kan vi da lige tale sammen , jeg har måske en eller frø du kan få af mig eller du kan få en barberkost af mig den er fra Sydamerika og er meget gammel ? 28852804 Hilsen Merete Clausen
1278824-10-2019 16:29:44 Lærke Nielsen
Jeg har et par stiklinger, hvis nogen er interesserede. (Bor i Kbh)
1233109-08-2018 20:27:19 Merete Clausen
Hejsa Her inde , er der nogen der vil bytte med stikling af blomstervuggen da sender jeg en barberkost ?? Hilsen Merete . Skive
350628-01-2015 13:43:02 Yvonne
Hej!! Jeg søger hjælp/råd til hvordan man "holder" dem oprejst? mine (kan blive ved med at dele dem, og omplante for at de ikke skal vælte).Hat spurgt flere blomsterhandlere, men ingen har et "system". Der er jo begrænset for hvor mange pinde de kan stå med.. ville så gerne se hvor stor jeg kunne få bare en`af dem ( uden de knækkede)
350913-08-2010 08:30:54 bettina sivertsen
en skøn plante som er nem at passe og er utrolig smuk. altid nem at formere videre på, da den både kan deles ved roden og formeres ved topstiklinge.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her