Logo

Beskæring - kordon-æbler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kordonbeskæring er pladsbesparende og mere dekorativ end almindelig træform. Planterne skal beskæres både om sommeren og vinteren for at bevare formen og fremme god frugtsætning

Sommerbeskæring af kordon-æbler ved beskæring til to eller tre blade over den nederste gruppe af blade (for sideskud til et blad).

 

Kordonbeskæring er pladsbesparende og mere dekorativ end almindelig træform. Planterne skal beskæres både om sommeren og vinteren for at bevare formen og fremme god frugtsætning.

 

Artikel billede

A. Kordoner fylder så lidt, at man kan have mange sorter i selv en lille have. Da de kan spatieres mod et hegn eller en væg tager de ikke megen plads.

 

Artikel billede

B. Sideskud, som er mere end 10 cm lange, afkortes til ca. 5 cm.

 

Artikel billede

C. Alle sideskud, som udvikles fra disse, afkortes til en eller to knopper. Hvis der ikke er nogen sideskud, er der ikke grund til bekymring.

 

Artikel billede

D. Når hovedskuddet har nået sin endelige højde, skæres skudspidsen tilbage til 12-15 mm af det gamle ved. Gentag dette hvert år, når der dannes nye skud. Det gøres bedst mellem sent forår og midt på sommeren.

 

Artikel billede

E. Sideskud fra hovedstammen, der er mere end 23 cm lange, beskæres, når deres ved er fast og barken begyndt at blive brun. Det er normalt midt på eller sent på sommeren. Der skæres tilbage til tre blade over den nederste bladsamling (husk ikke at tælle denne bladsamling med).

Artikel billede

F. Samtidig beskæres alle skud, som er mere end 23 cm lange, som udvikles fra sporerne, som var tilbage fra forrige års beskæring, til et blad over den nederste bladsamling.

 

Artikel billede

Dette billede viser, hvor stor væksten på et kordon-æble kan være tidligt på sommeren før sommerbeskæringen. Efter beskæring er de overflødige blade fjernet og frugterne får bedre adgang til den modnende sol, og den tydelige skrå profil kommer igen til syne,

 

OPRYDNING I OVERFLØDIGE SKUD

På gamle træer kan der blive for mange sporer fra foregående beskæringer. Så vil kvaliteten af frugten blive dårligere, og det er bedre at have færre sporer. Begynd med at udtynde overflødige sporer, som sidder dårligt placeret mod væggen eller stakittet og fjern svage sporer. Hvis planten stadig er ung, og der ikke er for mange sporer, kan udtynding springes over et år eller to.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 9.392 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her