Logo

Bukketorn - Lycium halimifolium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bukketorn - Lycium halimifolium

Bukketorn er en busk med lange, over­hængende grene, som på de ældre dele er forsynet med ret lange, spidse gren­torne. Bladene er lange, smalle og grågrønne. 


Blomsterne er små, lyslilla og kommer i en slags knipper i bladhjørnerne. Blomstringen varer fra maj til septem­ber, og de koralrøde bær er talrige og indbydende. De pynter betydelig mere end de ret beskedne blomster. Ved modenhed rev­ner bærrene, og de klæbrige frø sætter sig i pelsen på forbipasserende dyr eller i tøjet hos mennesker. Bukketorn er en meget nøjsom plante, som bedst benyttes til hegn om strandgrunde og på andre magre steder, hvor den for­merer og breder sig, ikke alene ved frøene; også de lange grene slår let rod, hvor de kommer i forbindelse med jorden. Planten tåler havgus og saltsprøjt og anvendes da også som planter langs motorveje og andre steder, hvor der anvendes salt i glat føre.


Bukketorn kan tåle klipning, men det går ud over blomstringen og dermed også det pyntelige ved de mange bær. Et hegn af bukketorn bør støttes, fx af trådvæv eller vildthegn. Bukketorn kan let formeres både ved frø, ved stiklinger og ved aflægning. Frøet sås om efteråret eller tidligt om foråret. 

Stiklingerne tages om vinteren og skæres af to-årigt ved. Aflæggere danner planterne ofte selv i rigelig mængde. Bukketorns rødder er meget skøre og brækker let. Småplanter til udplantning bør derfor altid tiltrækkes og forhandles i potter. Har bukketorn først fået fat, vokser den hurtigt til.

 

Bukketorn - Lycium halimifolium

I strandhaven er bukketorn er god hegnsplante, som tåler både havgus og saltsprøjt. 


Almindelig bukketorn eller blot bukketorn er en op til 2,5 meter høj busk, der vokser i klitter og langs veje. De grønne dele af planten er giftig.

Bukketorn frugter/bær er ikke giftige, men direkte spiselige, idet de er blevet fortæret i århundreder af bl.a. kineserne og i de seneste år fået stigende anvendelse i alternativ medicin og markedsført som superfood i Europa under navnet Goji-bær.

 




Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (14 stemmer)
Siden er blevet set 5.680 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her