Chelone er et græsk navn, som betyder skildpaddeskjold, og med lidt fantasi kan blomsterkronens overlæbe sammenlignes med skjoldet hos en skildpadde. Det er en lille beskeden plante med frodig vækst og diskrete rosa blomster fra juli til hen på efteråret. Stænglerne er firkantede og bladene oftest lancetformede og savtakkede. Planten breder sig hurtigt ved hjælp af de krybende jordstængler.
Vækstkrav: Chelone trives bedst i en muldrig, fugtig jord. Hvis jorden er alt for næringsrig, breder planten sig hurtigt på bekostning af naboplanterne. Den trives bedst i ganske let skygge, men svides af den kraftige middagssol. Om vinteren kan en let dækning med granris anbefales.
Pleje: Chelone er let at have med at gøre og kræver ingen særlig pleje. Toppen fjernes om foråret, og i meget tørre somre bør der vandes.
Anvendelse: Chelone kan anvendes i et almindeligt staudebed, men hører snarere hjemme under mere »naturlige« forhold som i en let skygget blomstereng, ved en søbred eller i udkanten af en skovbundsbevoksning. Det er en typisk »wild-garden-plante«, der helst skal overlades til sig selv. Den kan i blomsterengen plantes sammen med brunelle, guldnælde og vintergrøn.
Chelone er en smuk plante i havens blomstereng. Her Chelone obliqua med karminrøde maskeblomster.
Arter:
Chelone glabra foretrækker fugtig jord. Den bliver 70-80 cm høj, har firkantede stængler med spidst lancetformede, savtakkede blade og hvide eller lyserøde blomster i korte blomsterstande. Blomstringen finder sted i juli-september.
Chelone lyonii har forgrenede stængler, der bliver omkring 80 cm høje. Den er den kraftigste af arterne. Den har store aksformede blomsterstande med lysrøde eller purpurrøde blomster. Bladene er ægformede. Planten hører hjemme i bjergegne og trives bedst på en fugtig, muldrig, let sur jord.
Chelone obliqua bliver kun 30-50 cm høj. Dens blade er tilspidsede som hos Chelone glabra, men bredere og fint indskårne. Blomsterne er kraftigt karminrøde og fremme fra juli til sidst i september.