Logo

Hornviol - Viola cornuta

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hornviol - Viola cornuta

Comuta betyder hornet og henviser til den lange, tynde spore, som udgår fra det største af blomstens fem kronbla­de, der altid er nedadvendt. Viola comuta findes vildtvoksende i Appen­ninerne og Pyrenæerne. Den har en ret åben vækst med ca. 20 cm høje, opret­te stængler, der bærer ovale, takkede blade. Blomsterne er blå eller blåvio­lette med hvid midte. Det er dog sjældent arten, man køber i plantesko­lerne under navnet hornviol. Viola cornuta er blevet krydset med bl.a. Viola tricolor, Viola gracilis og Viola lutea, hvorved man har frembragt ad­skillige sorter med blå, gule og hvide blomster; sorterne er gennemgående større, tættere og smukkere haveplan­ter end arterne. Ved krydsning mellem de samme arter og Viola altaica har man frembragt de mange sorter af stedmoderblomst, som er blandt vore almindeligste udplantningsplanter.

 

Hornviol (Viola cornuta) blomstrer lige fra maj til sidst i august.

 

Vækstkrav: Hornviol trives i næsten al slags jord, blot den ikke er alt for tør eller alt for fugtig. Planten blomstrer frodigst i fuld sol. Det er nyttigt at afplukke de visne blomster, og det anbefales at skære planterne tilbage efter afblomstringen, for at de ikke skal blive for ranglede. De klarer sig fint i et stenbed, hvor de dog må vandes i tørre perioder.

 

Formering: Det er ikke altid let at holde de gamle planter tætte og pæne; derfor må man undertiden sørge for fornyelse af bestanden. Hornviol for­meres ved deling eller stiklinger om foråret; den kan også formeres ved frø, men derved får man formentlig en række ubekendte krydsninger.

 

Anvendelse: Hornviol anvendtes tidli­gere ofte som kantplante, men er især velegnet som bundplante og på sten­bed. Blomsterne er holdbare i afskåren stand.

 

Sorter: Der findes talrige navnesorter af Viola cornuta-hybrider, og næsten hvert år kommer der nye til. Blandt de bedste er for øjeblikket 'Alba' (hvid), 'Blue Butterfly' (violetblå), 'Blue Car­pet' (dybblå), 'Bullion' (gul), 'Gret­chen Hein' (lyseblå), 'LilIakonigin' (violetblå), 'Rhum van Aalsmeer' (vio­letblå) og 'Tine Cool' (lysegul). Des­uden dyrkes stadig gammelkendte sor­ter som den blå 'Hansa' og den violette 'Lord Nelson'.

 

Anvend hornviol som bund­plante i rosenbedet. Den dækker jorden og holder på fugtigheden, men stjæler ikke næring fra roserne.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (42 stemmer)
Siden er blevet set 11.900 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
189111-03-2013 16:14:07 erik christensen
Er Viola cornuta, Blue carpet, modtagelig for svamp eller anden sygdom ?

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her