Logo

Skarntyde - Conium maculatum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skarntyde - Conium maculatum

Skarntydeslægten består af kun to ar­ter, hvoraf en vokser her i landet. Navnet skarntyde bruges folkeligt om flere planter inden for skærmplantefa­milien, bl.a. vild kørvel (Anthriscus silvestris), der er en meget almindelig vildtvoksende plante ved vej kanter o. lign., til forskel fra den egentlige skarntyde, der er ret sjælden. Skarntyde eller plettet skarntyde (ma­culatum = plettet) blev indført til Nor­den af munke og nonner i middelalde­ren, og den vokser endnu hist og her nær tidligere klostre og kan også findes ved strandbredder. Den friske plante er meget giftig, hvilket skyldes et flyg­tigt alkaloid, coniin. Oldtidens græke­re kendte plantens virkning og brugte saften som et hurtigt dræbende middel. Ifølge gamle danske urte- og lægebø­ger anvendtes plantesaften på flere måder, bl.a. til bevarelse af munkes og nonners kyskhed, og den tørrede saft fra roden blev sammen med udtræk fra andre planter brugt mod kighoste og nervesygdomme. Giftstoffet virker lammende på nervesystemet og kan, hvis døden ikke indtræffer, virke sløvende og søvndyssende og blev an­vendt ved svære lidelser. Når bladene gnides mellem fingrene eller ligger i stærk sol, afgiver de en stærkt muse­urinlignende lugt, der er meget gen­nemtrængende. Planten bør behandles med varsomhed. Den kan i vækst og blade minde noget om vild kørvel, men kan adskilles fra denne bl.a. på blade­ne, der hos skarntyde er helt glatte, medens vild kørvel altid har hår i randen på bladafsnittene.

 

Skarntyde er en smuk skærmplante, men både blade, blomster og frugter er dødelig giftige!

 

Planten er toårig med en kraftig pæle­rod og en meterhøj, jævn, glat, blådug­get, hul stængel, der især nedentil er stærkt rødplettet. Løvet er 2-4 gange snitdelt, og den store dobbeltskærm har både stor- og småsvøb. Blomsterne er hvide, og delfrugterne er ægforme­de, besat med vingede, bølgede ribber.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (17 stemmer)
Siden er blevet set 14.886 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
638327-06-2016 14:04:41 Jane
Jeg har indtil for få timer siden haft plettet skarntyde i min hæk. Den var over 2 m høj. Blev kontrolleret via Flora i Farver og Nordens Flora. Jeg har sikkert haft den i flere år, uden at vide, hvad den hed.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her