Daddelpalmen hører hjemme i ørkenområderne i Nordafrika og østover til Pakistan. Den dyrkes desuden i ørkener i det sydlige USA.
Daddelpalmer i en oase i Nordafrika. Daddelpalmen danner et træ med stamme uden sidegrene, og den kan blive op til 30 m høj. Bladene er fjerformede, 6 m lange og 100-125 cm brede.
Blomsterne udvikles i lange klaser, som vokser ud mellem bladene. Blomstringen indtræffer lige før eller i begyndelsen af regntiden.
Daddelpalmen har vindbestøvning og er særbo.
Frugterne er stenfrugter med en lang, næsten trind kerne og har oftest en langsgående fure. Frugtkødet er meget sukkerholdigt; friske frugter indeholder ca. 50% sukker, mens de tørrede kan indeholde op til 80% sukker. Frugterne modner ca. 6 måneder efter blomstringen, og store klaser kan veje op til 50 kg. De frugter, som ikke spises friske, tørres i solen, hvorved farven ændres fra gulliggrøn til brun. Frugterne er meget holdbare i tørret stand, og dadler spiller en afgørende rolle for ernæringen af befolkningen i ørkenområderne. Daddelpalmen skal have rigelig fugtighed ved rødderne, som kan gå meget dybt. Toppen skal helst holdes tør; fugtigt vejr i blomstringstiden kan helt ødelægge frugtsætningen. Derfor klarer den sig i oaserne i Sahara og i de kunstvandede ørkener i California og Nevada i USA.
Daddelpalme med grønne frugter.
Daddelpalme; en moden klase kan veje over 50 kg.
Daddelpalmen kan tåle temperaturer ned til omkring frysepunktet, men ved -5°C og derunder taber palmen bladene. Foruden at levere værdifulde frugter giver daddelpalmen skygge og læ til dyrkede grønsager i oaserne. Bladene har værdifulde fibre og bruges til at tække hytter med. Tømmeret bruges til mange formål.
Dyrkning i potte: Herhjemme kan daddelpalmer dyrkes som potte- eller baljeplanter . Formeringen sker ved frø, som spires ved undervarme på 20°C. Til storproduktion importeres frøet fra Nordafrika eller Iraq; men man kan udmærket bruge de frø, man får ved at spise de importerede, tørrede dadler ved juletid.
Frøet lægges i en kraftig jord, som holdes fugtig og varm. Det er bedst at så i små potter med et frø i hver. Sås flere frø sammen, ødelægges rødderne ved ompotning senere hen. Palmerødderne forgrener sig nemlig ikke, og er de først beskadiget, vokser de ikke længere. De første 3-4 år vokser daddelpalmerne langsomt og bør holdes ved stuetemperatur; men derefter vokser de ret kraftigt og kan flyttes til koldhus eller vinterhave om vinteren, blot temperaturen ikke kommer under 0°C. Om sommeren kan daddelpalmerne flyttes udendørs. Overvintres daddelpalmerne koldt, må man vande sparsomt, for at rødderne ikke skal rådne.
Som stueplante kan daddelpalmen nå en højde af ca. 2,5 m, men man skal ikke forvente at få palmen i blomst her i landet. Daddelpalmens blade kan blive angrebet af et par svampesygdomme, som begge danner runde, brunlige pletter. Anvend et almindeligt svampemiddel og sørg for, at også undersiden af bladene bliver dækket med midlet.
Visne blade og bladrande er et almindeligt syn på palmer. Arsagen er som regelovervanding eller for dårligt dræn i potten; men tørst og overgødskning kan også være skyld i miseren. Ompotning til en større potte med bedre dræn vil som regel kunne forhindre forværring; de allerede visne partier klippes af.
Daddelpalmen hjemsøges af og til af bladlus, »hvide fluer« og skjoldlus, som bekæmpes med egnede insektmidler.