Mammuttræ (Sequoiadendron giganteum) er udskilt fra slægten Sequoia og omfatter kun en art. Det latinske slægtsnavn er sammensat af Sequoia, til minde om George Guess Sequoia, der var cherokeserhøvding, og græsk dendron = træ; artsnavnet giganteum betyder »stor«. Mammuttræet er et indtil 110-115 m højt nåletræ, med 4-8 mm lange, trinde, syldannede og blågrå nåle. Blomsterne sidder enkeltvis eller få sammen i spidsen af de korte grene. Koglerne er træagtige, ægformede til ovale, 4-8 cm lange med 25-40 skæl.
Træet, der også kaldes californisk kæmpefyr, vokser på Sierra Nevadas vestvendte bjergskråninger mellem 1400 og 2200 m's højde i ca. 70 større bestande med tilsammen ca. 75.000 eksemplarer. De regnes for at være nogle af verdens ældste træer, idet der på stammeskiver er konstateret indtil 3200 årringe. Diameteren på disse kæmpetræer er målt til 12-13 m, hvoraf barkens tykkelse alene udgør ca. 1/2 m. Træerne er i hjemlandet immune mod angreb af svampe, bakterier og skadedyr. Heller ikke de store skovbrande har skadet træerne synligt p.gr. af deres tykke barkskjold. Mammuttræer har flere gange været plantet i Danmark med større eller mindre held. Som unge er de ikke hårdføre, og flere eksemplarer gik til i de kolde frostvintre i 1940-42. De kræver absolut vinterdækning med et tykt lag grene og blade på jorden omkring stammen; nogle få eksemplarer fra forrige århundrede har med held overlevet og må siges nu at være fuldt hårdføre. I Ledreborgs park findes et 33 m højt træ og i Langesø på Fyn et 35 m højt træ. Mammuttræet trives tilsyneladende godt i forurenet by luft.
Mammuttræ (Sequoiadendron giganteum} vokser i dag i nationalparker.
Formering: Træet formeres ved frø, der udsås i kasser eller potter i væksthus eller lignende og udplantes på et absolut beskyttet sted med et mindst 20-40 cm tykt lag mineraljord.