Denne slægt, der ofte fejlagtigt kaldes akacie eller uægte akacie, stammer fra Nordamerika, hvorfra den omkring år 1600 blev indført som parktræ i europæiske haver. Det ca. 20 m høje, bredkronede træ har tydeligt furet bark og karakteristiske, parvis stillede torne, der er omdannede akselblade. Løvbladene fremkommer først på de nøgne grene i slutningen af maj eller begyndelsen af juni; de er uligefinnede og består af 7-19 ovale småblade, der på oversiden er friskgrønne, mens undersiden er blågrøn. Blomsterne er typisk ærteblomstrede og sidder i 10- 20 cm lange, hængende klaser; de fremkommer omkring midten af juni. Frugten er en bælg.
De brune bælge hos Robinia bliver ofte siddende på træet det meste af vinteren som særdeles dekorative silhouetter.
Almindelig robinie (Robinia pseudoacacia) får et væld af smukke, hvide blomsterklaser i juni måned.
Vækstkrav: Robinie tåler ikke udplantning på fugtige steder. Den er meget nøjsom og udvikler sig smukkest på en let, sandet eller gruset, gerne næringsfattig jord. På rødderne udvikler den bakterieknolde, ved hvilke træet er i stand til at udnytte jordluftens frie kvælstof. Udplantning på vindudsatte steder bør undgås, idet grenvinklerne er spidse og kun dårligt tåler vindtryk, før grenene flækker ned parallelt med stammen.
Pleje: Formering af robinie sker normalt ved frøudsæd i maj på let jord. Denne må til gengæld være næringsholdig, idet de små planter vokser hurtigt op det første år. Desuden kan formering foretages ved rodstykker, der helst skal afklippes fra yngre planterødder om foråret. De 10-15 cm lange stykker anbringes i en halvvarm bænk og udplantes på friland det følgende forår. Endelig kan formering af de mere spinkle arter foretages ved podning.
Beskæring og opbinding foretages næsten udelukkende for at formgive planterne og derved undgå de uheldige grenvinkler.
Arter:
Almindelig robinie (Robinia pseudoacacia) er et indtil 20 m højt træ med dybt furet bark og bred krone. Grenene er glatte og forsynet med parvis stillede torne, der er kraftigst på de unge skud, mens de på ældre skud er svagere eller helt mangler. Løvspringet foregår sidst i maj eller begyndelsen af juni. Bladene er uligefinnede med 7-19 ovale, ca. 2 cm lange småblade. De hvide blomster sidder i 10-12 cm lange, hængende klaser, der fremkommer i midten af juni. Frugten er en 5-10 cm lang, glat bælg, der ved modenhed bliver meget mørkebrun eller næsten sort. De små hårde frø modnes ikke altid i løbet af sommeren. Frøene er bitre og uspiselige, måske en smule giftige.
Rosenrobinie (Robinia hispida) med de smukke røde blomster, bliver i Danmark kun meterhøj, men ofte særdeles rigtblomstrende.
Rosenrobinie (Robinia hispida) er i Danmark en lille, kun meterhøj busk, der p.gr. af de underjordiske udløbere kan være kratdannende. Den stammer fra Mellem- og Nordamerika, hvor den kan udvikle sig til et mindre træ. Løvspringet sker i slutningen af maj eller begyndelsen af juni. Bladene er uligefinnede med 7-13 ovale småblade. Blomsterne er røde og sidder i 3-5-blomstrede klaser, der fremkommer i begyndelsen af juli. Frugten er en bælg. Rosenrobinie er i Danmark ikke fuldt hårdfør og skal helst udplantes på beskyttede steder. Den formeres i reglen ved podning på stammer af almindelig robinie (Robinia pseudoacacia).
Robinia viscosa er et lille bredkronet træ med mørkt rødbrune, stærkt klæbrige grene og skud. Bladene er uligefinnede med 3-4 cm lange, ovale småblade. Blomsterne er lyserøde, samlet i 10-12-blomstrede, 5-8 cm lange klaser. Udplantes på god muldjord i læ.