Logo

Stueakacie - Albizia lophantha

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stueakacie - Albizia lophantha

Stueakacie har fået navnet Albizia ef­ter den italienske adelsmand Filippo del Albizzi, som i 1749 deltog i en sørejse til Tyrkiet. På dette togt blev der indsamlet frø af mange forskellige planter, og et hidtil ukendt træ blev opdaget og fik navnet Albizia julibris­sin.

Stueakacie stammer fra Australien og minder meget om Acacia; men dens krone er skærmlignende i modsætning til Acacia's runde krone. Førsteårs­planter har en enkelt, ugrenet hoved­stamme; men ældre planter er ofte mere forgrenede. De finhårede blade kan opnå en betragtelig længde, ofte op til 40 cm; de er sammensat af indtil 40 par småblade. Blomsternes dekora­tive virkning skyldes de mange støv­dragere, der er samlet som i en barber­kost. Blomsterne er lysegule og samlet i tætte, cylinderformede stande. Blom­stringen kan vare i flere uger.

 

Stueakacie (Albizia lophancha) skal vandes rigeligt med regnvand for at trives godt; men der må aldrig stå vand i underskålen.

 

Pleje: Selvom stueakacie trives bedst i fuld sol, kan den også klare sig halvskygge. Om vinteren er så lys en placering som mulig en nødvendighed; om sommeren kan planten stilles uden­dørs på en varm, vindbeskyttet plads. Om vinteren klarer planten sig godt i et køligt, lyst rum ved en temperatur helt ned til +2°C. I den lyse halvdel af året er stueakacie meget vandkræven­de; men den skal vandes med kalkfat­tigt vand, f.eks. kogt vand eller regn­vand. Om vinteren reduceres van­dingen betydeligt. Planterne tåler hverken fuldstændig udtørring af jor­den eller stående vand i underskålen. I sommerhalvåret gødes regelmæssigt. Pottejorden skal være meget luftig og vandgennemtrængelig, f.eks. enheds­jord. Stueakacie formeres ved frø, der let spirer, ligesom frøplanterne hurtigt vokser til. Ældre planter kan med forsigtighed omplantes i maj, før væk­sten går i gang.

 

Andre arter: Albizia julibrissin blom­strer i august-september med lys- og mørkrosa blomster i spidsen af skud­det. Blomsterne er ca. 3 cm store, og bladene bliver mellem 15 og 30 cm lange. Planten findes overalt i Middel­havsområdet; den er et yndet parktræ i Sydfrankrig, i Tessin og i Cornwall. Det mærkelige artsnavn er afledt af det persiske gül-i-abrischim = blød silke.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.074 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her