Logo

Kompost

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kompost

Kompost er en humusrig, jordlignende masse, der opstår ved forskellige ned­brydningsprocesser af plantedele eller andet organisk materiale. Dette mate­riale stammer fra havens egne nedfald­ne blade, smågrene og kviste, afklippe­de plantedele, ukrudt o. lign. og om­dannes ved forrådnelse til en nærings­rig og særdeles værdifuld muld.

Hele denne omsætningsproces er af­hængig af det tilførte materiale, finde­lingen, fugtigheds- og temperaturfor­hold og ikke mindst bunkens mulighed for ilttilgang, der betinger et rigt og varieret mikroliv af svampe, bakterier, rundorme, mider m.m.

Under nedbrydningsprocesserne frigø­res alle de næringsstoffer, der oprinde­lig var indeholdt i de tilførte plantede­le. Det store indhold af såvel næring som humus gør kompost meget anven­delig som jordforbedringsmiddel på næringsfattige og strukturløse jorder. Af praktiske grunde samles have- eller køkkenaffald altid i en eller måske to bunker på et passende sted i haven. Disse bunker skal, for at fremme om­sætningen ved ilttilførsel, omstikkes eller vendes et par gange om året, og efter et par års forløb kan man ved hjælp af en sigte frasortere mulden fra endnu ikke omsat materiale. Tilførsel af mindre mængder kunstgødning kan ligeledes fremme omsætningen og sam­tidig hæve kompostens gødningsværdi. Afhængigt af varme- og fugtighedstor­holdene varer nedbrydningen af plan­terester 1-2 år, før komposten kan anvendes som jordforbedring. Visse ulemper er desværre forbundet med anvendelse af kompost, idet der næ­sten altid er en hel del ukrudtsfrø i den. Pileurt, rapgræs, hyrdetaske, hvid melet gåsefod m.fl. hører til de planter, der næsten altid spirer frem fra nyudlagt kompost; men de er som regel lette at udrydde, hvis der gribes ind i tide. Livskraftige rødder af bræn­denælde, kvikgræs og skvalderkål bør aldrig lægges i kompostbunken, men anbringes, så at de tørrer helt ud og dør.

Syge planter og svampeangrebne frug­ter skal altid destrueres på anden må­de, f.eks. brændes. Kompostens kvali­tet afhænger af haveejerens påpasselig­hed.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (36 stemmer)
Siden er blevet set 12.127 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
512315-04-2016 19:16:40
120420-05-2015 18:15:45 Steffen Wied
Jeg har bygget en "kasse" med tre sider - ca. 1 m i dybden og 1,5 m i bredden af trykimprægnerede brædder. Foran er kassen åben. Afstanden mellem de enkelte brædder er ca. 2,5 cm, så der kan komme passende luft til. Heri bygger jeg min kompostbunke og de tre lukkede sider bevirker, at der er hold på bunken. Når kassen er fyldt op med græs, plantedele etc.,flytter jeg "kassen" et par meter til den ene af siderne, hvorefter den igen er klar til at modtage grønt. Mens den bliver fyldt op, ligger den første bunke pænt og ordentligt og komposteret og er klar til haven inden kassen ved siden af er fyldt. Når komposten er fordelt i haven, flytter man kassen tilbage til udgangspunktet, og processen fortsætter.
120521-08-2010 11:46:47 Peter Lundsted Hurup
Tak for en fortrinlig hjemmeside med fantastisk information

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her