Fritstående træer opbindes med patentbindsler af plastic til trykimprægnerede stokke, der skal mindst 70 cm ned i jorden for at stå fast.
Opbinding foretages af såvel have- som potteplanter for at formgive eller støtte dem i væksten, og den består i, at man fæstner grene og skud til et stabilt underlag.
Opbinding af fritstående træer bør ske straks efter plantningen for at sikre træet en god og stabil rodfæstelse. Opbindingsstokken bør være imprægneret, så at insekter og svamp hindres i at angribe stokken og brede sig fra den til det nyplantede træ. Før plantningen slås stokken i jorden i plantehullet, hvorefter træet plantes. Herved undgås risikoen for at ramme og beskadige de nye rødder; og man bliver samtidig i stand til at tilpasse længden, idet stokken afskæres lige under træets krone.
Efter plantningen foretages tilbinding med kraftig bast, kokosgarn eller patentbindsler, der alle skal efterses en gang om året for at forhindre, at de kommer til at snære under træets vækst. For at sikre rodudviklingen en passende styrke fjerner man al opbinding, så snart træet er fastvokset i jorden.
Opbinding af espalierplanter foretages gennem hele vækstsæsonen for at formgive planten og retlede nye skud. Opbindingen foretages bedst til lodrette espaliertråde med en indbyrdes afstand på ca. 50 cm, men kan også foretages direkte til murhager i muren eller hegnet. Endelig kan man opbinde til specielt fremstillede murespalierer, bestående af trykimprægnerede trælister (se artiklen Espalier).
Opbinding af slyngplanter er nødvendig for at undgå, at de danner buskagtige bevoksninger, til skade for vækst og blomstring. Normalt skal skud og grene beskæres og opbindes på en sådan måde, at der ikke opstår skygge omkring de nederste dele af planterne, der herved bliver nøgne og triste at se på.
Opbinding af stauder m.m. foretages kun, hvis planterne ikke selv er i stand til at bære blomsterstand eller skud eller hvis planterne er særlig vindudsatte. Opbindingen bør foretages diskret, enten med ris eller metalringe, for ikke at virke dominerende i et staudebed eller mindre busket. I øvrigt gælder det al opbinding, at den er både unaturlig og ofte indiskret, hvorfor man bør indskrænke den til det absolut nødvendige minimum.