Navnet skræppe er beslægtet med det svenske skrap = værdiløse sager og med ordet skrub = stort, højtvoksende ukrudt. Oprindelig var navnet blot et skældsord for forskellige grove ukrudtsplanter på affaldspladser og ved bygninger. Senere blev det af botanikerne udelukkende benyttet om Rumex. Den krusede skræppe er en flerårig urt (en staude) med en 30 cm dyb pælerod. Stilken er hård, stiv og opret, ofte mere end meterhøj. Bladene sidder spredt. De er lange, lancetformede og bølgede i kanten. Blomsterne er små og grønne og sidder samlet i små nøgler, der igen er samlet i en stor, topformet blomsterstand.
Blomstring juli-august.
Den modne frøstand er helt mørkebrun og minder om en gammeldags, stiv fejekost.
Skræppe foretrækker fugtig muldjord. I landbruget kan det være et besværligt ukrudt i frømarker, men også i haven kan det være vanskeligt at udrydde. Roden er meget sejlivet. Blot en lille rodstump er nok til at danne en ny plante, så snart rodstumpen kommer i berøring med jorden.
Lugning må derfor være meget omhyggelig. Store planter bør opgraves med spade eller gravegreb, mindre planter med lugegaffel. Afhakning af toppen giver kun anledning til dannelse af nye, livskraftige planter.
BUTBLADET SKRÆPPE (Rumex obtusifolius) er en nær slægtning til kruset skræppe. Dens grundblade er større og med hjerteformet basis. Blomsterakset er mere enkelt opbygget end blomsterstanden hos kruset skræppe.
--