Logo

Tjørn - Crataegus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tjørn - Crataegus

Tjørn er en fællesbetegnelse for en del større, løvfældende buske eller små­træer, alle forsynet med spidse gren­torne. De er tæt forgrenede, ofte med en udbredt, vandret vækst. Bladene er spredte, fjernervede, tandede eller lappede. Blomsterne er samlet i halv­skærme på forrige års skud; blomster­farven er hvid, sjældnere rød, og blom­sterduften er vammel og ubehagelig. Frugten er en kernefrugt, oftest rød; de bærædende fugle sætter stor pris på den.

 

Vækstkrav: Alle tjørne er nøjsomme planter, der trives på næsten enhver jordtype, og de udvikles næsten lige godt i sol og skygge.

 

Formering: Tjørn, formeres ved frøud­sæd om efteråret eller efter stratifice­ring det følgende forår. Visse former og sorter kan podes på grundstammer af hvidtjørn.

 

Anvendelse: Med deres tætte og ofte noget risede vækst er de færreste tjør­ne anvendelige som solitærplanter, men bedre egnet til større busketter, ikke mindst i fritidshaver sammen med gyvel og vildroser. De vokser hurtigt til og danner i løbet af få år tætte, lægi­vende plantninger. Da flere tjørnear­ter tåler beskæring, er de velegnede til hække; de langsporede typer har dog tendens til at blive bare forneden ved for stærk beskæring og bør derfor kun anvendes til uklippede hække og hegn, som dog kræver stor plads i bredden.

 

Arter:

Crataegus arnoldiana fra det østlige Nordamerika udvikler sig til et lille, indtil 8 m højt træ. Kronen er kuppelformet og forgreningen nær­mest siksakformet; tornene er 5 cm lange. Frugterne er runde, karminrø­de, uldhårede og modner i august.

Crataegus crus-galli, hanesporetjørn. se denne artikel.

Crataegus intricata, skarlagentjørn. se denne artikel.

Crataegus laevigata, almindelig hvid­tjørn, se artiklen Hvidtjørn. En form af denne er den yndede rødtjørn Cra­taegus laevigata 'Paulii' , se artiklen Rødtjørn.

 

Rødtjørn (Crataegus laevigata 'Paulii') er et lille træ, som passer i både landbohaver og små byhaver.

 

Crataegus lavallei er en hybrid; den ene af forældrene er hanesporetjørn; den har som denne 5 cm lange torne. Frugterne er store, elliptiske, orange­røde og bliver siddende længe på bu­sken. Høstfarven er livlig guldgul.

 

Crataegus monogyna, engriflet hvid­tjørn, se artiklen Hvidtjørn.

 

Crataegus orientalis, orientalsk tjørn, hører hjemme i det sydøstlige Europa og Vestasien. Den er et lille træ med let forgrening og en let overhængende krone. Tornene er dels bladbærende, dels bladløse. Bladene er dybt fjersnit­delte og gråfiltede; blomsterne er hvi­de med røde støvknapper. Frugten er moden i oktober; den er 2 cm stor, teglrød og håret.

 

Crataegus prunifolia er en hybrid mel­lem Crataegus crus-galli og Crataegus succulenta; den har let buede, 4 cm lange torne. Blomsterne sidder i tæthå­rede halvskærme, og bladene er skin­nende mørkegrønne, om efteråret med en pragtfuld guldgul eller orange høst­farve. De skarlagenrøde frugter sidder længe på busken.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (62 stemmer)
Siden er blevet set 10.776 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her