Dværgmandel er en af vore tidligst blomstrende prydbuske. Blomstringen falder omtrent sammen med forsytiablomstringen. Busken bliver meterhøj, sjældent over 150 cm. Kvistene er tynde og spinkle, grenene glatte. Den danner mange rodskud. Bladene er 3-7 cm lange, lancetformede og skarpt savtakkede. Blomsterne er næsten uden stilke. De sidder enkeltvis eller 2-3 sammen. Farven er svagt rosa eller rød. De ægformede frugter er gråliggule, 2 cm lange og stærkt hårede.
På et lunt sted sætter dværgmandel et utal af blomster i april-maj.
Vækstkrav: Dværgmandel trives bedst på en let, men næringsrig jord i læ og fuld sol. I meget tørre perioder bør den vandes. Den er fuldstændig hårdfør og behøver ingen vinterdækning.
Pleje: Dværgmandel kan formeres ved okulation på grundstammer af myrobalan (Prunus cerasifera). En ulempe ved okulerede planter er dog de mange rodskud, som senere vil skyde frem fra grundstammen. Disse rodskud skal fjernes, så snart de viser sig, for ikke at tage magten fra »ædelriset«, den forædlede dværgmandel.
En anden og mindst lige så nem formeringsmetode er aflægning. De yderste grene på busken kroges ned til jorden og dækkes med jord. I løbet af et år vil disse sideskud danne rødder. De unge planter skæres løs fra moderplanten og flyttes hen på den tiltænkte vokseplads. Ved aflægning undgås ulempen med rodskud (vanris). Dværgmandel udplantes om efteråret. I maj måned efter afblomstringen kan de afblomstrede skud skæres en del tilbage for at fremme næste års blomstring. Dværgmandel kan angribes og helt ødelægges af stenfrugtskimmel.
Anvendelse: Med sin tidlige og ofte helt overdådige blomstring er dværg-
mandel en velegnet busk i forhaven, i atriumhaven eller op ad husets sydmur. Den vil trives vel på et dobbeltsidigt stengærde, hvor der er et godt, naturligt dræn for rødderne. Afskårne grene kan di-ives i blomst i marts-april, og i øvrigt er blomstrende grene velegnede til indendørs pyntning.
Sorter: 'Alba' har rent hvide blomster, og 'Fire Hill' har oprette grene, fyldt med skinnende rosenrøde blomster. 'Speciosa' har stærkt røde knopper.