Usambaraviol hører botanisk til Gesneriaceae-familien sammen med blandt andre Gloxinia. Trods sit daglige navn, har den intet at gøre med violer. Den er opkaldt efter Baron Walter von Saint Paul St. Clair, som fandt den i slutningen af det 19. århundrede i Usambarabjergene i Sydafrika. Som så mange andre stueplanter blev den først populær i Amerika. Den hører nu til de almindeligste stueplanter, og er på markedet året rundt.
Den oprindelige art er den dybt blå Saintpaulia ionantha, men forædlere har arbejdet flittigt for at skabe varieteter i forskellige farver, og som ikke så let taber blomsterne. De kendte Rhapsodi·sorter er mønsterbeskyttede og dyrkningen af dem kontrolleres strengt. De dybt blå er stadig blandt favoritterne, men der findes også røde, hvide, rosa og lilla varieteter, og tillige fyldte former. Mange af dem blomstrer hele året. Flere og større blomster kan opnås, hvis planten får en 6 ugers hvileperiode ved en temperatur nede på 12-15°C, og hvis den samtidig kun får vand l gang om ugen. Denne behandling resulterer i udvikling af en mængde blomsterknopper, og kan foretages når som helst på året.
Vælg planter med mange knopper. Undersøg om planten har tegn på råd. Se efter at bladene er mørkt grønne og blanke. Undgå planter med plettede eller deformerede blade, da de sandsynligvis stammer fra en virus-befængt moderplante. Vent ikke at de hvide sorter vil blive ved med at være hvide, de er tilbøjelige til med tiden at få farve på kronbladenes rande. Under transport om vinteren, skal de pakkes godt ind, da de er følsomme for kulde.
Billede øverst: Den oprindelige usambaraviol er dybt blå. Dette eksemplars blade er smukke og sunde.
Usambaraviol fås nu i mange farver og blomsterformer. Den hvide varietet herover er ret sjælden; men der findes andre farver med fyldte blomster som den herunder.
og med enkelte som denne.
Nogle hybrider har frynsede kronblade.
STØRRELSE: Normalt ca. 10 cm høj og 12·15 cm bred. Plantes flere sammen i en 15 cm potte, virker de som en stor plante.
VÆKST: Temmelig hurtig. Sommer· stik1inge kan blomstre allerede om efteråret.
BLOMSTRING: Året rundt, men med højdepunkt om sommeren.
DUFT: Ingen.
LYS: Stil den lyst, f.eks. i en vindueskarm, men kun i direkte sol om vinteren.
TEMPERATUR: Minimum 12°C om vinteren, men trives bedst ved 15°C.
VANDING: Vand nedefra for at undgå at bladene bliver våde. Den må ikke have stående vand i underskålen. Vand ca. 2 gange om ugen året rundt, men jorden må ikke blive vandmættet. Rammes bladene af vand, kan der komme svamp. Skinner solen på de våde blade, svides de.
GØDNING: Flydende gødning hver 3.-4. uge i sommertiden.
LUFTFUGTIGHED: Holder af fugtig luft, men tåler ikke at douches. Stil dem enten på fugtige sten eller i en potte skjuler med våd spagnum.
RENGØRING: Støves af med en blød, tør pensel. Tåler ikke blad glans.
STUELUFT: Klarer sig godt i køkken og baderum med høj luftfugtighed, men tåler hverken gasos eller træk.
JORD: Trives bedst i spagnumblandet pottejord.
OMPOTNING: Pot om, når bladene bliver små eller for tætte. I regelen hvert andet år. Brug kun 1 nummer større potte. De blomstrer bedst i små potter. Da deres rødder ligger øverligt, er brede, lave potter bedre end smalle og dybe.
BESKÆRING: Ingen; men fjern beskadigede blade og visne blomster.
FORMERING: Bladstiklinge, bladstilken sættes i vand eller jord. Stik dem sent på foråret ved 21°C. De kan blomstre i løbet af ca. 1/2 år, og vil have moderplantens egenskaber. Man kan også så dem om foråret, men frøplanter vil falde højst forskel· ligt ud. Spiringen kræver 18·20°C.
LEVETID: Selvom de næsten kan holde ubegrænset, må man hellere opformere dem hvert eller hvert andet år, for at sikre en frodig og sund blomstring.
SELSKABSPLANTER: Alle mindre planter, f.eks. bregner eller tradeskandia er velegnede; men smukkest er de nok, hvis de stilles mange sammen.
LET / VANSKELIG: God og populær stueplante. Ikke krævende, men reagerer positivt på korrekt pasning.
Vanding
1. Undersøg komposten. Er den tør, skal den have vand.
2. Stil potten i en skål og fyld vand op til potteranden. Lad den suge ca. et kvarter og lad det overskydende vand dræne fra. Pas på - aldrig vand på bladene.
Luftfugtighed
Usambaraviol holder af fugtig luft, men må aldrig douches. Stil den i en underskål med våde sten. Sørg for at potten ikke når ned i vandet.
Rengøring
Børst bladene forsigtigt med en blød pensel. Brug aldrig bladglans.
Ompotning
1. Pot om hvert andet forår, hvis bladene er for tætte og små. Gennemvand.
2. Klargør nummeret større potte med drænlag og et lag spagnumholdig kompost.
3. Hold potten med den ene hånd, støt klumpen med den anden og bank potteranden til planten løsner sig.
4. Fjern forsigtigt den gamle jord med en pind eller blyant uden at beskadige rødderne.
5. Stil planten midt i den ny potte.
6. Fyld op med frisk kompost, så alle rødder dækkes. Pres jordet let sammen. Stil den skygget og uden vand i et par dage, så rødderne søger ud i den ny kompost.
Bladstiklinge med stilk
1. Tilbered en potte med drænlag og et lag kompost dækket af 2 cm sand.
2. Sent på foråret tages et blad med stilk. Stilken skal være længst mulig.
3 Dyp snitfladen i hormonpudder og ryst det overskydende af
4 Stik små huller langs potte· randen med pind eller blyant.
5 Sæt stilken i til bladet. Snitfladen skal nå hullets bund. Tryk sandet sammen om stilken. Plant flere blade på samme måde.
6 Gennemvand og dæk med plasticpose holdt oppe af en bøjle. Fjern posen 5 minutter daglig. Lad ikke komposten blive tør. Stilles ved ca. 20°C. Nye planter vil dannes ved foden af bladene. Når de er i vækst, klargøres små potter.
7 Uden at skade de sarte rødder brækkes småplanterne forsigtigt af moderbladet.
8 De pottes. Vand og stil dem skygget et par dage.
Hvad gik galt?
1. Blade og blomster rådner. Planten enten overvandet eller vandet oppefra. Stil den tørt til den retter sig og vand så med længere mellemrum og altid fra bunden.
2. Bladene bliver blege. Enten trænger den til gødning, eller den står for solrigt.
Giv gødning eller flyt den til mere skygge.
3. Bladene ruller, er slappe. Tør stig.
4. Bladene små og tætsiddende. Trænger til at pottes om.
5. Planten sund og kraftig, men ingen blomster. Tilsæt vandingsvandet lidt superphosphat. Tit nødvendigt når planterne er 1 år gamle.
6 Sparsom og spredt blomstring. Normalt efter en overdådig blomstring.
Fjern alle blomsterstængler og knopper og giv gødning.