Logo

Kapsel

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kapsel

Længdesnit gennem en valmuekapsel med frø. Ved modenhed springer huller op øverst på kapselvæggen, og frøene rystes ud af vinden.

 

En kapsel er en mangefrøet frugt, der åbner sig af sig selv, når den er moden. Der findes mange forskellige typer, og langt de fleste åbner sig ved, at der dannes spalter eller huller i deres væg­ge; det er f.eks. tilfældet hos ærtebælge og valmuekapsler. Frugten hos rød arve er en særlig slags kapsel, som kaldes buddike og hvis øverste halvdel ved modningen falder af, så frøene drysser ud. Enkelte kapsler har imid­lertid særlig saftige væv indbygget i deres vægge. Når spændingen mellem de forskellige væv i væggene når en vis grænse, eksploderer kapslen og slynger frøene ud; springbalsaminens frugt (se denne artikel) fungerer på denne måde. Æselagurk (Ecballium) er et mere eksotisk eksempel på en plante, hvis kapsel åbner sig eksplo­sivt. Når frugten er moden og løsnes fra sin stilk, sprøjtes frøene ud af huller p.gr. af saftspændingen inde i  kapslen. I violens kapsel sidder frøene på væggene; når kapslen er moden, åbner den sig i tre nærmest bådforme­de dele, hvori frøene sidder tæt pak­ket. Når kapselvæggene herefter tørrer yderligere, skrumper de så meget sam­men omkring frøene, at disse bliver klemt og ligefrem springer ud af kapslen.

Se desuden artiklen Frugt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.475 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her