Logo

Sumak - Toxicodendron

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sumak - Toxicodendron

Sumak henregnedes tidligere til slæg­ten hjortetaktræ (Rhus), men er nu placeret som egen slægt (Toxicoden­dron). Den består af træagtige klatren­de eller buskagtige planter, som alle indeholder karakteristiske garvestof­fer, der finder anvendelse inden for farve- og lakindustrien. Bladene er spredte, uligefinnede eller trekoblede. De små blomster sidder samlet i tætte, særdeles dekorative toppe, der frem­kommer i skudspidserne i august for senere at blive afløst af en frugtstand af små stenfrugter.

 

Vækstkrav: Slægten består af ret nøj­somme arter, der ikke stiller specielle krav til omgivelserne. Dog foretrækker de en let, næringsrig muldjord i fuld sol for at udvikle sig smukkest. De er alle normalt fuldt hårdføre, men ikke sær­lig vindføre.

 

Sumak (Toxicodendron) er interessante, men meget giftige buske, som ikke kan anbefales til dyrkning i privathaver.

 

Arter:

Giftsumak (Toxicodendron radi­cans) er en delvis klatren de plante, der kun bliver 1 m høj. Den har trekoble­de, nærmest rombiske småblade med dunhåret underside, om efteråret med en smukt skarlagenrød høstfarve. Blomsterne er grønlighvide og samlet i løse toppe. De hårede frugter er gullig­hvide. Planten er meget giftig og kaldes i USA »poison ivy«. Blot en enkelt berøring af planten kan medføre kraf­tigt eksem, misfarvning af huden eller feber- og krampeanfald. Planter man den, bør det være på diskrete steder, hvor ikke alle og enhver har adgang til den, og det skal helst være i en næ­ringsrig og specielt fugtig jord. Den breder sig stærkt ved rodskud og kan danne næsten kratagtige bevoksninger.

 

Laksumak (Toxicodendron verniciflua) er en ligeledes giftig art, der stammer fra Kina og Japan. Dens hvide mælke­saft anvendes meget til de berømte japanske lakarbejder, eller den blan­des med olie- og farvestoffer, sod, sølv- eller guld spåner. Laksumak har en opret, buskagtig vækst og kan under gode forhold opnå en højde på 5-10 m. Den har uligefinnede blade, og blom­sterne sidder i gullighvide, hængende klaser. Høstfarven er gulligrød.

 

Nærstående arter:

Koralsumak (Rhus glabra) er en ret stor og bred busk med få side- og hovedgrene. Højden er 2-4 m. De unge skud er helt glatte, og bladene er uligefinnede med 10-25 savtakkede småblade. Blomsterne er samlet i en tæt, grønlig top i august-september. Frugterne er skarlagenrø­de og bladenes høstfarve strålende rød, heraf navnet. Planten kræver stor vokseplads og er slem til at sende udløbere langt omkring. Velegnet til plantning på tørre skråninger.

Se også artiklen Hjortetaktræ.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.142 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her