Logo

Bægerranke - Dipladenia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bægerranke - Dipladenia

Bægerranke er en stedsegrøn, klatren­de plante, der stammer fra Brasilien. I begyndelsen gror planten med oprette skud, men senere udvikles lange, klat­rende skud. Blomsterne er bæger- eller trompetformede, hvide eller rosa.

 

Artikel billede

Bægerranke (Dipladenia sanderi 'Rosea') har rosa blomster med gult svælg. Planten blomstrer længe.

 

Arter:

Dipladenia boliviensis dyrkes en del som potteplante. Den blomstrer fra april til oktober med 3-4 blomster i klasen. Blomsterkronen er hvid og går i svælget over til gul.

 

Dipladenia sanderi er den hyppigst dyrkede art. Den har rosa blomster med gult svælg. Der er 5-8 blomster i klasen. Bladene bliver op til 5 cm lange. Sorten 'Rosea' kan anbefales.

 

Dipladenia splendens har noget større blade end de foregående arter; de er bølgede med en mere eller mindre behåret underside. Blomsterne er ud­vendig hvide og indvendig rosa til violette. Den egner sig til vinterhave, men ikke så godt som potteplante til stuerne.

 

Dipladenia-hybrider er krydsninger, hvoraf sorterne' Amoena' og 'Rubinia­na' hyppigt ses.

 

Pasning: Planterne kræver en fugtig, varm luft, der fx i en vinterhave opnås ved hyppig overbrusning; roden tåler dog ikke alt for stor fugtighed. Om foråret og sommeren kræver plan­terne mere vand end om efteråret og om vinteren, og der skal regelmæssigt tilføres næring. Efter blomstringen be­grænses vand- og næringsstof tilførslen. Temperaturen må ikke komme under 15°C, og voksepladsen bør være så lys som mulig, selvom der om sommeren må skygges mod direkte sol midt på dagen. Ompotning kan ske om foråret, og der benyttes hertil en luftig potte­jord. Om efteråret kan planten be­skæres.

 

Formering: Til formeringen anvendes topstiklinger eller stængelstykker med to blade. For at undgå, at stiklingerne udtørres, sættes de i vand straks efter afskæringen. Til fremme af roddannel­sen kan stiklingens nederste del dyppes i et rodfremkaldende stof før stiknin­gen, der sker i en jordblanding med spagnum og sand. Stikkejorden fugtes godt, og derefter dækkes den med plastic for at holde en høj luftfugtig­hed. Undervarme er nødvendig, idet en jordtemperatur på 25-27°C er ideel under formeringen. Denne jordtempe­ratur kan fx opnås ved, at forme­ringskassen anbringes over en radia­tor.

 

Artikel billede

Bægerranke (Dipladenia splendens) kvitterer med stor blomsterrigdom, hvis den står lyst og varmt og overbruses ofte.

 

Kort om bægerranke:

Placering i øst-eller vestvindue.

Jord: Muld eller enhedsjord.

Vand: Aldrig i underskål.

Lys: Aldrig direkte sol.

Luft: Tør luft, men sommeroverbrusning.

 

Artikel billede

Bægerranke - Dipladenia - Singrønfamilien (Apocynaceae)

Bægerranke er en krævende, men også ganske spændende, klatrende stueplante. Den kræver hyppige overbrusninger, men tåler ikke at stå med vand i underskålen.

Bægerranke stammer fra Sydamerika, hvor den vokser som en stedsegrøn, klatrende plante med mange, opsigtsvækkende smukke blomster. Hos os er den egentlig en væksthusplante, som trives bedst i et varmt drivhus, men man kan også have megen glæde af den som stueplante, selvom den kræver en del pasning. Man kan få flere arter og sorter. Den mest almindelige er Dipladenia sanderi, der har store, tragtformede blomster, som er rosa med et gult svælg. Sorten 'Rosea' har sart lysrosa blomster. Dipladenia eximia har ligeledes rosa blomster, men Dipladenia boliviensis har hvide blomster med gult svælg. Endelig dyrker man også Dipladenia splendens, der har rosenrøde blomster med en tragt, som udvendig er hvid forneden, men den egner sig kun til varmhus eller vinterhave.

I reglen køber man bægerranke om foråret, når de står med blomster og knopper hos blomsterhandleren, men alt for tit bi iver den behandlet forkert, og så holder den måske kun en måned. Passer man den med vand og gødning, overbruser den dagligt med tempereret vand og lader den stå meget lyst, men ikke i direkte skarp sol, så kan den blomstre hele sommeren og løvet holde sig mørkegrønt og skinnende blankt. Om vinteren skal den stå lidt køligere og vandes mere sparsomt. Om foråret skæres den tilbage og omplantes, så blomstrer den igen. Man formerer den ved topstiklinger om foråret. De stikkes i en fugtig, porøs, sandblandet jord i en potte, overtrukket med en plasticpose med ventilationshuller. Sæt den gerne på en radiator.

Råd om pasning

Artikel billede Vand og gødning

Bægerranke kræver fugtig luft omkring sig, og bør derfor overbruses hyppigt med tempereret vand, især på de varmeste dage. Selvom vinteren sætter bægerranke pris på en overbrusning nu og da. Pottejorden behøver derimod ikke at være konstant våd, og den sætter ikke pris på at stå med vand i underskålen. Den kræver ikke store mængder gødning, men hvis den skal blomstre tilfredsstillende og bladene skal forblive mørkegrønne og blanke, må der alligevel jævnligt tilføres flydende gødning.

Artikel billede Lys og temperatur

Bægerranke skal have meget lys, men ikke skarp sol. Den trives godt både sommer og vinter i et øst- eller vestvendt vindue. I et sydvindue må den beskyttes mod middagssolen om sommeren. I november går den i vinterhvile og temperaturen bør sænkes til omkring 16° C

Artikel billede Jord og omplantning

Bægerranke omplantes om foråret. Brug en porøs standardjord.

Artikel billede

Bægerranke skal have blanke, mørkegrønne blade. Får den utøj, trækkes en plasticpose over den og insektmiddel sprøjtes ind i posen. Bægerranke kan blomstre hele sommeren, blot den får meget lys, lidt gødning og overbrusninger.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (309 stemmer)
Siden er blevet set 88.417 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1279605-11-2019 17:18:59 Peter Ulriques
Forstår ikke at en Dipladenia skulle være svær. Min står i soveværelset og har været udsat for lidt af hvert: kulde og delvis udtørring. Kvitterer med en masse blomster 😇. Har det som en anden debatør: Hvor finder man en Allamanda?? Tidligere (7-8år siden)havde Netto dem jævnligt. Allamanda har jeg desværre slået flere ihjel af 😫
1270306-07-2019 18:20:13 Jan Gadegaard.
Minder forresten lidt (meget) om min Savnede "ALLAMANDA" også i Pleje Håber nogen kan fortælle mig hvor de kan Købes.Altså, Allamanda.
1270206-07-2019 18:15:35 Jan Gadegaard.
Har lige købt en idag, er lidt i tvivl om det er Sanderi eller? Den har smukke Hvide blomster med gul/rosa bund, der stod bare det var en Diplendia....Står på overdækket terrasse, men der er i disse dage kun 17,5 C tror jeg tager den ind i nat ....
1232705-08-2018 12:08:07 Jan
Skøn plante/blomst. Vi fik en i gave først på sommeren. den har stået i fuld sol fra tidlig formiddag til sen eftermiddag. Naturligvis vandet lidt hver dag, og den blomstrer for vildt og nye 'vælter' frem hele tiden. :-)
1169025-06-2017 14:13:42 Hamid
Super skøn plante. Min er nu 3 år. Har overvintret i udestue. Men har, desværre fået utøj, mørke blade og blade der bliver gule. Hvilket insektmiddel skal jeg bruge? Jeg har også en højrød, som har samme syge. Håber I kan hjælpe mig.
1168925-06-2017 14:13:01 Hamid
Super skøn plante. Min er nu 3 år. Har overvintret i udestue. Men har, desværre fået utøj, mørke blade og blade der bliver gule. Hvilket insektmiddel skal jeg bruge? Jeg har også en højrød, som har samme syge. Håber I kan hjælpe mig.
1113314-05-2017 13:25:03 Eva østergaard
Min Sundaville har stået i min stue siden efterår, nu har jeg sat den udenfor, men den har ikke knopper eller noget der ligner, hvor Dan kan jeg tvinge den til at blomstre
254810-05-2015 10:22:30 Bente H.
Nemt og enkel let forstålig tekst tak ;)
255225-03-2015 12:49:52 Palle Holm Hansen
Hej Ulla. Desværre. Jeg har selv prøvet at overvintre Dipladenia i drivhus, men som der står i teksten ovenover må temp ikke komme under 15 gr C. Jeg har dog erfaring for at plus 5 gr. C også går godt. De sidste 2 vintre, har jeg haft planterne indendørs i LED lys. Under disse forhold, har jeg stort set blomster året rundt. Mvh pallehh
255324-03-2015 21:29:57 ulla nielsen
Åh. hvor ærgerligt , købte 4 bægerranker sidste år, men har opbevaret dem i garagen, de er noget tørre kan de reddes, der er både blade og enkelte blomster, men grenene er træagige, kan de klippes tilbage ? m.v.h. ulla
255511-05-2014 14:00:04 annette kuhlmann
meget god information, det skal nok lykkes
255621-04-2014 12:39:48 Makka Johansen
Jeg købte min sidste sommer og har adrig haft en tidligere. Jeg spurgte flere, uden at nogle af dem vidste hvad jeg skulle gøre. Dermed har den overvintret på terrassen... Hvordan kan jeg vide, at den har overlevet? Eller hvadkan jeg gøre?
255722-06-2013 08:46:23 Ninna Johansen
Super skøn plante. Min er nu 3 år. Har overvintret i udestue. Men har, desværre fået utøj, mørke blade og blade der bliver gule. Hvilket insektmiddel skal jeg bruge? Jeg har også en højrød, som har samme syge. Håber I kan hjælpe mig. Med hilsen Ninna Johansen.
255811-04-2013 22:39:33 Inge
Fantastisk smuk plante, har desværre ikke plads til overvintring. Men tak for rådet om stiklinger, de tager ikke så meget plads.
256022-02-2013 22:40:11 annette
lige en lille kommentar til BGM, så må det være på tide du prøver at gøre en anden pige glad med endnu en Bægerranke. det kunne jo være,,.
256122-02-2013 22:02:09 annette
smadder god artikel, den har du virkelig gjort noget ud af. min bægerranke har lavet mange små skud, så nu ved jeg den har overlevet vinteren...
256222-02-2013 02:14:07 BGM
Blomsten købte jeg første gang i 1962 til en pige som jeg den gang holdt meget af. Ingen pige har siden fået den af mig.
256321-09-2012 17:10:51 annette
det er spændende at læse om denne smukke plante. jeg har lige købt en i dag. jeg havde en for 3 år siden og den gik desværre ud.dengang vidste jeg ikke hvordan den skulle passes. så tak for den gode beskrivelse
256426-03-2011 15:35:24 Palle Holm Hansen
Har overvintret planten ved 5gr.C

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her