Logo

Haveselskaber

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Haveselskaberne har i Danmark dybe rødder i vor gamle havetradition i vid forstand, selvom de fleste er opstået omkring det økonomiske havebrug og især frugtavlen.

Den første forening, der betragtede det som en af sine opgaver at gavne havebrugets interesser, var Det kg\. danske Landhusholdningsselskab. Det oprettedes i slutningen af det 18. årh. og havde i al væsentligt med præ­miering af samfundsfremmende aktivi­teter inden for havebruget at gøre; først mange år senere blev disse aktivi­teter, i takt med, at gartnerforeninger og egentlige haveselskaber opstod, af­trappet.

Det kgl. danske Haveselskab blev stif­tet 1830 under navnet Selskabet til Blomsterkulturens Fremme. Fire år se­nere antog det navnet Selskabet til Havedyrkningens Fremme og oprette­de samme år det første blomsterudsalg i København. I 1837 købte selskabet en grund på Frederiksberg Alle og anlagde en have, der senere blev solgt; derpå overtog det forpagtningen af Frederiksberg Slots frugthave, hvor man endnu i dag kan bese selskabets have, i hvilken der udfolder sig en rig udstillingsaktivitet.

 

Haveselskaber 

 

Det kg!. Danske Haveselskabs have er indrettet i Frederiksberg Slots tidligere frugthave.

 

Det jydske Haveselskab oprettedes 1873 på initiativ af Enrico Dalgas med det formål at fremme frugtdyrkningen i Jylland. Allerede i stiftelsesåret be­gyndte selskabet at anlægge et betyde­ligt antal mønster- eller forevisningsha­ver. Disse skulle indgå i oplysningsar­bejdet, dels som forsøgshaver (se ar­tiklen Forsøgshave), dels som demon­strationshaver for offentligheden. Sel­skabet har egen, delvis statsstøttet konsulenttjeneste.

Østifternes Haveselskab blev oprettet 1888 som en parallel til Det jydske Haveselskab under navnet Østifternes Forening til Frugtavlens Fremme. Det skulle betjene og samordne haveinter­esserne på Øerne og tog 1908 navne­forandring til det nuværende navn. Det har i dag 10 konsulentdistrikter; sel­skabets konsulentordning er delvis statsstøttet.

Det kgl. danske Haveselskab, Det jyd­ske Haveselskab og Østifternes Have­selskab gik i 1900 sammen i De samvir­kende Haveselskaber og begyndte at udgive medlemsbladet »Haven«.

Kolonihaveforbundet for Danmark blev stiftet i 1908 med det formål at opnå rimelige og ensartede kontrakt­forhold med kommuner eller staten samt at virke for en sund udvikling af kolonihavetanken. Forbundet har kon­sulentordning og udgiver medlemsbla­det »Havebladet«.

Havebrugshistorisk Selskab er endnu ganske ungt, idet det blev oprettet 1970. Interesseområdet er nordisk ha­vebrug i videste forstand, og man af­holder foredrag og ekskursioner for historisk interesserede. havebrugere. Selskabet udgiver medlemsbladet »Fra Kvangård til Humlekule«.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.576 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
276502-09-2010 11:11:27 C.H. Koch
Det fremgår ikke, hvornår Haveselskabets have flyttede fra Frederiksberg Allé til Runddelen. Det skete vist i begyndelsen af 1880, men årstallet mangler. Kan det oplyses?

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her