Guava er et lille træ eller en stor busk, som stammer fra Centralamerika, men nu dyrkes overalt i troperne. Guava danner et træ med kort stamme og lange, ret bløde grene med brun-rødbrun bark. Træet er stedsegrønt. De modsatstillede blade er helrandede, mørkegrønne og glatte på oversiden og grågrønne med lys filt på undersiden. Blomsterne er hvide, 3- i diameter og svagt duftende. Blomstringen finder sted om foråret.
Frugterne modner i august-oktober. Frugten er et bær med ret hård skal, som ved modenhed bliver lysegrøn eller grøngul; hos enkelte sorter kan skallen blive rødlig. Frugtkødet er noget tørt, lyserødt og med mange kerner. Smagen er særpræget; men man lærer hurtigt at sætte pris på den. Frugtkødet indeholder 3-6 gange så meget C-vitamin som appelsiner. Frugten skæres over, og frugtkødet spises med ske. Den kan opnå en vægt på ca. , men vejer som regel 50-60 g og anvendes meget til marmelade. Guavafrugter importeres fra Brasilien og Kenya.
Formering: Guava formeres let ved frø, som sås på undervarme, så snart frugten er spist. Stiklinger slår let rod ved stikning om foråret.
Guava bør plantes i en veldrænet jord. I sommertiden må planterne passes med vand og gødning, men om vinteren vandes de sparsomt. Guava bør ikke udsættes for temperaturer under ca. .
Planten kan benyttes som baljeplante, men må, hvis den flyttes på friland, anbringes på et lunt sted.
Guavefrugt tilbydes i flere udgaver (i Brasilien bl.a.)