Logo

Elfenbens­tidsel - Ptilostemon diacanthus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Elfenbens­tidsel - Ptilostemon diacanthus

Tidsler er ikke blot ukrudtsplanter i have og mark. Der findes mange smukke prydplanter mellem dem. En af de smukkeste er elfenbenstidslen, som botanikerne nu har døbt Ptiloste­mon diacanthus, men som tidligere hed Cirsium diacanthus. Den stammer fra Sydeuropa og Lilleasien. I plantens første leveår danner den en smuk blad­roset. Bladene er lancetformede, skin­nende mørkegrønne og har et fint, elfenbenshvidt mønster langs bladenes hoved- og sidenerver. Hver bladnerve ender i to skarpe, gule torne. Andet år udvikles den 70 cm høje blomsterstæn­gel, som er beklædt med hvide uldhår. De lilla blomsterhoveder sidder få sammen op ad stænglen. Efter afblom­stringen dør planten i reglen, men kan undertiden fortsætte væksten som en staude.

 

Pleje og anvendelse: I haven kan el­fenbenstidslerne formere sig ved selv­såning, men man kan også så frøene i potter i marts indendørs og udplante de unge planter hen på sommeren. De skal stå på et varmt og solrigt sted, bedet i en tør, kalkholdig jord. En fugtig vokseplads sætter de absolut ikke pris på.

 

NB. En tidsellignende plante, kæmpe­mandstro (Eryngium giganteum), kal­des af og til fejlagtigt for elfenbenstid­sel. Den er slet ikke i slægt med tidslerne, idet den hører til skærm­blomstfamilien. Navnet på denne mandstro hentyder til de elfenbensfar­vede svøbblade under de blå skærm­blomster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (11 stemmer)
Siden er blevet set 5.408 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her