Logo

Musehaleaks - Peperomia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Musehaleaks - Peperomia

Slægten Peperomia omfatter ca. 500 arter bladplanter, der er beslægtet med nytteplanter som bl.a. peber. Slægts­navnet er sammensat af græsk peperi = peber og homoios = lignende. Det danske navn sigter til blomsteraksets musehalelignende form.

 

Peperomia argyreia har halvmåneformede striber på bladene.

 

Pleje: Det bedste klima til musehale­aks er varmt og fugtigt. Fugtig luft kan opnås ved at stille potten på en om­vendt potte i en skål vand; men potte­jorden må ikke nå ned til vandet. Der vandes sparsomt med kuldslået vand i pottejorden, og i sommerperioden gø­des regelmæssigt; i vinterperioden gø­des slet ikke, og vandingen reduceres yderligere. Hvis vandingsvandet er for koldt, kan planten tabe bladene. Tem­peraturen må ikke komme under 12°C, og 16-18°C er ideelt i vinterperioden, hvor der ikke er så meget lys. Bladteg­ningerne bliver i stærk sol og i stærk skygge mindre udtalte; men plantens vækst påvirkes i øvrigt kun lidt. Muse­haleaks trives særlig godt i et nordvin­due. Ompotning, der kan finde sted, når planten er blevet for stor i forhold til potten, sker bedst om foråret; der bruges en luftig jordblanding, f.eks. enhedsjord tilsat grus. Ved ompotning sættes planten i samme dybde som før, og man må undgå at såre de skøre stængler og blade. Da rødderne ikke er særlig dybtgående, bør man anvende flade urtepotter eller planteskåle.

 

Musehaleaks (Peperomia griseo-argentea) har lange, musehalelignende blomsterstande og hvide, rødstribede bladstængler.

 

Formering: Musehaleaks formeres ved top- eller bladstiklinger. Til bladstik­lingerne skal der følge et ca. 2 cm stort stængelstykke med. Der stikkes i en luftig jordblanding, baseret på tørv. Når stikkejorden er godt gennemfug­tet, dækkes stikkekassen med plastic for at holde sluttet luft og dermed høj luftfugtighed. Temperaturen i stikke­substratet bør være 20-22°C, hvilket kan opnås ved at stille plantekassen på en radiator.

 

Peperomia obtusifolia har smukt marmorerede, blanke blade.

 

Arter:

Peperomia argyreia er hjemme­hørende i Brasilien. Stænglerne er røde; bladene er skjoldformede med sølvagtige, halvmåneformede striber.

Peperomia caperata fra Brasilien har ægformede blade, der er ca. 3,5 cm lange, mørkegrønne og stærkt buklede mellem bladnerverne. Blomsterstan­den når højt op over bladene.

Sorten Peperomia caperata 'Tricolor' har lyse­grønne blade med cremefarvet blad­rand og rødlig basis.

Peperomia glabella er en hurtigtvoksende art med rankende stængler; den kan bruges som hængeplante. Bladene er hjerteformede, gule og hvide med grønne pletter.

Peperomia griseo-argentea har lange hvide, rødstribede bladstængler og sto­re runde blade, der er grønne med mørkere bladnerver. Mellem bladner­verne er bladvævet stærkt buklet.

Peperomia obtusifolia har tykke, læder­agtige, oprette blade med korte blad­stængler. Sorterne Peperomia obtusifo­lia 'Variegata' og 'U.S.A.' er de mest dyrkede musehaleaks: De har rødplet­tede stængler.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (11 stemmer)
Siden er blevet set 7.958 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her