Museari er formentlig afledt af det arabiske ord muskarimi, et navn, slægten har fået, fordi en af arterne, Museari mosehatus, dufter af moskus. På dansk kaldes Muscari efter blomstens form såvel perle hyacint som druehyacint. Der findes omkring et halvt hundrede arter, som overvejende stammer fra Middelhavsområdet. De er alle forholdsvis lavtvoksende, forårs bio mstrende løgplanter med smalle, grundstillede blade og små blå eller hvide blomster i klaser for enden af de bladløse blomsterstilke.
Perlehyacinten (Muscari armeniacum) har små drueformede blomster med en snæver munding, som er omgivet af en rand af små bitte hvide blomsterflige.
Vækstkrav: Perlehyacint er uhyre nem i kultur og trives i enhver almindelig havejord, blot den ikke er for våd. Den foretrækker dog en let, humusrig jord og anvendes gerne under store træer, i plæner med forårsløg. i bede eller som kantplante. Tåler både sol og halvskygge.
I milde vintre udvikles de grønne blade allerede i november-december; men de tager sjældent skade af frosten. Efter afblomstringen holder de grønne blade sig til hen i juli.
Formering: Perlehyacint formeres lettest ved deling af blokkene i august eller september, men bør ellers så vidt muligt lades i fred. Ved omplantning bør løgene igen lægges i jorden hurtigst muligt. Nogle arter kan formeres ved frø; men det varer 3-4 år, før frøplanterne blomstrer.
Arter:
Muscari armeniacum stammer fra Lilleasien. Den har små drueformede, koboltblå blomster med en hvid rand. Stænglerne bliver 15-20 cm høje, og selve blomsterstanden kan blive meget stor. Blomstrer i april.
Muscari aueheri (= Muscari tubergenianum) kommer fra Iran. Den har brede, grønne blade og stærkt duftende blomster i en tofarvet blomsterstand, hvis øverste, sterile blomster er lyseblå eller næsten hvide, mens de nederste er mørkere blå med fine, hvide striber. Den blomstrer i april og bliver 20-25 cm høj.
Muscari botryoides kommer fra Sydeuropa. Den har små himmelblå blomster med hvide blomsterflige i aprilmaj. Blomsterne er krukkeformede eller næsten kugleformede og sidder i en forholdsvis kort blomsterstand. Der findes en hvid varietet, 'Album', som også kaldes sukkertop, og en rosa, som hedder 'Carneum'.
Muscari comosum har ret brede, grønne blade og en blomsterstængel, der kan blive 30-40 cm høj. Den har en cylinderformet blomsterstand med blå blomster i maj-juni; men man dyrker udelukkende de monstrøse varieteter 'Monstrosum' og 'Plumosurn' , der også kaldes duskhyacinter eller fjerbuskhyacinter. De har violetblå, sterile blomster i en strudsfjerlignende blomsterstand. Trives bedst i fuld sol og blomstrer i juni.
»Fjerbuskhyacint« (Muscari comosum 'Plumosum') har en violet dusk af udelukkende sterile blomster.
Muscari latifolium stammer fra Lilleasien. Den har en tofarvet blomsterstand, idet de øverste, sterile, blomster er lyseblå, mens de nederste er mørkeblå. I reglen skyder der fra hvert løg kun et enkelt grønt blad frem; det er til gengæld ca. 2 cm bredt. Den blomstrer i maj og kan blive 30-40 cm høj.