Logo

Aflægning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Aflægning

 

Krog et skud ned under jordoverfladen, så det skyder nye rødder. Senere kan den nye plante skilles fra moderplanten.

 

Aflægning er en formeringsmetode, som især anvendes til formering af planter, det er vanskeligt at få flere af ved deling, stiklinger eller frø. Efter at tågeformering af stiklinger og brugen af vækststoffer er blevet kendt, benyt­tes aflægning sjældent i erhvervsvirk­somheder, men af haveejere kan den stadig benyttes med fordel, hvis man ønsker nogle planter af sine favoritter. Vælg et eller flere gode skud, som kan bøjes ned til jorden. Laven ca. dyb rende ud for skuddet og bøj det ned deri uden at brække det. Hold det på plads med en trækrog. Spidsen af skuddet bør rage op af jorden. Det vil fremme rodudviklingen, hvis man la­ver et lille indsnit i grenens underside neden for det sted, hvor man ønsker roddannelsen. Er skuddet på plads, dækker man det med jord. Efterhån­den som det vokser, hyppes mere jord op. Om efteråret kan man så skære de nye planter af og plante ud. Jo tidligere man kommer i gang om foråret jo bedre, men metoden giver ofte gode resultater, selvom man først laver nedkrogningen i første uge af juli.

 

Lad de tidligste jordbær-udløbere potte sig selv.

 

Er det en potteplante, man ønsker at formere, f.eks. en slyngplante, som er blevet nøgen forneden, kan man kroge et skud eller toppen ned i jorden i potten eller hellere i en potte, man stiller ved siden af. Så får den nye plante frisk jord.

Nogle planter formerer sig naturligt ved udløbere, f.eks. jordbær. Ønsker man bedst mulig høst på de nye plan­ter, kan det betale sig at grave urtepot­ter ned under de tidligste nye planter og lade dem slå rod der. Når det bed, de nye jordbærplanter skal være på, er i orden, plantes »potteplanterne« ud. På den måde undgår planterne det chok, som de ellers let får ved opgrav­ning, ved at ligge lidt i solen og ved at tabe jorden om rødderne.

 

Nogle planter, især visse stueplanter, er tilbøjelige til med tiden at miste bladene forneden og danne en lang, stiv stamme, f.eks. Ficus-arter og Dra­caena. Dem kan man formere eller forny ved luftaflægning. Lidt under toppen kan man ringe stammen ved at løsne en barkring på 6-8 mm bredde eller ved at skære et til to hak i stammen. Derefter fæstner man et stykke vandtæt plastic om stammen, ca. 10-15 cm under hakkene. Man kan fæstne det med isolerbånd. Plastposen fyldes fast op med fugtig sphagnum og lukkes foroven med en elastik, som anbringes ca. over hakkene. Man må passe på, at sphagnumen ikke tør­rer ud. Når man opdager, at der er gode rødder inden for plasten, skæres toppen af og plantes.

--
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (25 stemmer)
Siden er blevet set 6.718 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her