Logo

Stenuld

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stenuld

Mange indendørs planter trives godt i kunststoffet stenuld, men stenuld indeholder overhovedet ingen plantenæringsstoffer. Derfor må der tilføres gødning ved hver eneste vanding.

Grodan er et stenuldsmateriale, som efter specialbehandling bliver vandsu­gende og egnet til plantedyrkning. Det indeholder de samme stoffer som jord­mineralerne, men ingen organiske stoffer; i modsætning til jordmineraler­ne er Grodan dog ikke i stand til at afgive nogle af sine stoffer, og materia­let har ikke jordmineralernes evne til at »oplagre« stoffer for senere frigivel­se. Det forhandles granuleret eller presset.

Granuleret Grodan fås som »Blå Gro­dan« og som »Grøn Grodan«. Blå Grodan er ikke vandsugende og derfor ikke egnet som selvstændigt vokseme­dium; det bruges til iblanding i stive og ubekvemme jorder, som derved bliver lettere og mere bekvemme. Alt efter jordens stivhed bruges 1-2 sække Blå Grodan pr. 10 m². Grøn Grodan er vandsugende og kan anvendes som selvstændigt voksemedium for planter i altankasser, plantekummer eller pot­ter; det bør presses ret fast sammen. Presset Grodan er det mest anvendte produkt og forhandles i mange former fra små terninger på 3x3x4 cm til blokke på 20x20x15 cm, i plader på 60x90 cm, i tykkelser fra 8 mm til 10 cm og i lange måtter. Det bruges hovedsagelig i erhvervsvirksomheder til tiltrækning af frøplanter og stiklin­ger og til færdige kulturer som agurker og tomater. Foruden i gartnerier og planteskoler anvendes Grodan-blokke i Grodan-plantekasser. Disse har et indhold på ca. 50 liter og fyldes op med Grodan-blokke. I den ene side af kas­sen presses et rør ned mellem blokke­ne. Røret, som bruges til måling af vandstanden i kassen, skal nå ned til et par mm over kassens bund og rage et par cm op over kassens overkant; vandstanden kan aflæses på en let pind på en flyder i røret. Planter, som plantes i kasserne, skal helst være tiltrukket i Grodan; men planter til­trukket i jord eller tørvestrøelse kan også bruges.

Når kassen er fyldt med blokke, skæres der huller i disse, som passer til plan­ternes potteklump, og planterne sættes ned. Derefter vandes kassen med vand, hvori der er opløst en alsidig plantenæring. Ved første vanding bru­ges ca. 20 liter vand, hvori der er opløst 2 ml Substral, Lotus, Floralin eller en tilsvarende mængde anden

fuldgødning. Ved hjælp af pinden i vandstandsrøret kan man holde kon­trol med, hvornår der ikke er mere vand i kassen, og tilføre en ny portion. Vandingen kan foregå gennem vand­standsrøret; kassen skal som regel ikke vandes mere end 6-8 gange i årets løb. Efter plantning og første vanding dæk­kes kassens overflade med perlesten,

granitskærver eller Leca-perler for at forhindre for stor fordampning. Plan­tekasserne kan placeres i en almindelig stue, men har især fundet anvendelse i større lokaler som kontorlandskaber, hall'er, restauranter, ventesale og au­laer. De kan også anvendes udendørs på altaner og terrasser. Se også artik­lerne Kunstjord og Plantekumme.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (12 stemmer)
Siden er blevet set 4.465 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
526324-05-2016 08:52:38 Michael Bertelsen
Jeg ønsker bare nogle anderledes opskrifter på plantedyrkning

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her