Jakobsliljes botaniske navn Sprekelia er givet til ære for den tyske jurist
Johann Heinrich von Sprekelen (1691-1764), som havde en smuk have og et værdifuldt botanisk bibliotek i Hamburg. Jakobslilje er hjemmehørende i Mexico og Guatemala, hvorfra løgene blev indført til Spanien og opkaldt efter den spanske skytshelgen Skt. Jakob. Slægten omfatter kun en art, Sprekelia formosissima, hvis løgdiameter er ca. 5 cm. Bladene er 30-45 cm lange og 1-2 cm brede, mens det rødlige skaft, der bærer den skarlagenrøde, korslignende blomst, er 20-30 cm langt. Bladene fremkommer i slutningen af blomstringsperioden eller, ved tidlig blomstring, efter afblomstringen.
Pleje: Løgene lægges i en meget porøs jord, f.eks. en grov spagnumblanding, i april-maj. Efter lægningen holdes 15-20°C, og der tilføres meget vand og næring. Jo lavere temperaturen er i hvileperioden, jo senere blomstrer jakobslilje; blomstringen varer 7-10 dage. I juli visner bladene, hvorefter løgenes hvileperiode begynder. I hvileperioden opbevares løgene tørt og frostfrit, helst omkring 14°C, idet de hverken må blive fugtige eller tørre for kraftigt ud.
Formering: Den normale formering af jakobslilje sker ved hjælp af sideløg. Frøformering er mulig, men besværlig. Støvdragerne og griflen modnes ikke samtidig, så når griflen i en blomst deler sig i tre, bestøver man den med støv fra støvdragerne i en yngre blomst. Seks uger efter bestøvningen er frøet færdigudviklet og skal sås umiddelbart herefter, ellers taber det spireevnen. Frøene sås i enhedsjord.