Logo

Druehyld - Sambucus racemosa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Druehyld - Sambucus racemosa

Druehyld er en busk, der er vildtvok­sende i de lyse danske løvskove sam­men med benved og fuglekirsebær, hvidtjørn og kvalkved. Busken er 2-4 m høj og ret bred i væksten, der minder en del om væksten hos den almindelige hyld med de sorte frugter. Grenenes marv er gulbrun. Blomster­ne er gulgrønne og samlet i en ægfor­met, opret top. Blomstringen begyn­der ofte sidst i april og varer en måneds tid. Frugterne er koralrøde stenfrug­ter; de smager ubehageligt, men ædes gerne af solsorter, drosler og andre bærspisende fugle. De fortæres så tidligt på året, at busken står uden frugter om vinteren.

Bladene hos druehyld minder om løvet hos den almindelige hyld, men hos druehylden er bladstilkene røde.

 

Vækstkrav: Druehyld vokser bedst på en muldrig jord, men stiller dog ikke større krav til jord og plantested. Den trives i sol, halvskygge og fuld skygge, og den tager ikke skade af luftforu­rening.

 

Pleje: Busken formeres ved frø eller træagtige stiklinger. Den udplantes el­ler omplantes bedst om efteråret. Med mellemrum kan busken udtyndes ved bortskæring af de ældste grene nær basis. I øvrigt tåler den fuldstændig nedskæring til 10-20 cm over jorden, hvis man ønsker at forynge busken.

 

Anvendelse: I naturen er druehyld udbredt som undervegetation i skov­bunden under ask, løn og eg. I større parker kan den anvendes på lignende måde, og i fritidshaver kan den i løbet af et par år danne tætte fugle krat , hvor fuglene har mulighed for både at bygge rede og finde føde. I mindre byhaver har druehyld ikke så store muligheder, men kan dog anvendes som amme­plantning (midlertidig plantning) mel­lem mere langsomt voksende træer og buske. Da planten trives godt i forurenet luft, anvendes den ofte i randplant­ninger og læplantning i og omkring industrikvarterer eller større fabriks­områder.

 

Druehylds frugtkød er spiseligt, men stenene er giftige og skal sis fra efter ganske kort tids kogning.

Druehyld er bedst i store haver.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (27 stemmer)
Siden er blevet set 8.532 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
305019-09-2013 20:10:10 Jan Christensen
God side. Fortæller lige hvad jeg ønskede at vide om druehyld.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her