Logo

Tørstetræ - Rhamnus frangula

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tørstetræ - Rhamnus frangula

Oprindelsen til det danske navn kan muligvis være ordet trøske = halvråd­dent træ og hentyder til inderbarkens mugne lugt. En anden forklaring går ud på, at tørst er beslægtet med det tyske ord drosseln = kvæle, kværke, en hentydning til de uspiselige bær. Slægtsnavnet Rhamnus stammer fra et græsk plantenavn, og artsnavnet fran­gula stammer fra latin frangere = brække og hentyder til træets skøre grene. Tørstetræ hører hjemme i Euro­pa og Kaukasus og er en lille busk eller et buskagtigt træ med åben, vandret forgrening, som udelukkende består af langskud. Barken er grå og glat; inder­barken har en ubehagelig, muggen lugt, og barken har været anvendt til farvning. Den tørrede bark har des­uden været brugt til fremstilling af et afføringsmiddel. Sortkrudt er således blevet fremstillet ved anvendelse af trækul, udvundet af veddet fra tørste­træ. Bladene er omvendt ægformede, 2-7 cm lange og 5 cm brede. De grønlighvide blomster udvikles fra bladhjørnerne i knippestillede kvaste, hver med indtil 10 blomster fra maj og langt hen på sommeren. Bægerbladene er betydelig større end de bitte små kronblade. Bærrene skifter farve fra grønne til røde og til sidst sortviolette; de er uspiselige.

 

Vækstkrav: Tørstetræ trives på næ­ringsfattig jord, både tør og fugtig, og vokser lige godt i sol og i skygge. Det tåler udmærket luftforurening og kan derfor anvendes i byer og i industri­områder.

 

Pleje: Planten formeres ved frøudsæd straks efter bærrenes modning eller ved aflæggere i det tidlige forår. Det er en nem plante, som ikke stiller store krav til røgt og pleje.

 

Tørstetræ (Rhamnus frangula) har uspiselige, men dekorative, sortviolette bær.

 

Anvendelse: Velegnet i naturhaven, i læbælter på al slags jord, som rand­plantning i industriområder og langs motorveje.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (62 stemmer)
Siden er blevet set 18.561 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1279502-11-2019 14:57:18 ino
Der er godt nok lang tid mellem kommentarerne her, nå men de modne sorte bær kan sikkert spises med måde; de skulle være søde og virke som et let afføringsmiddel. Jeg har ikke prøvet dem - endnu. Til gengæld er jeg meget begejstret for det smukke ved: Den inderste tynde kerne er blodrød, resten af kerneveddet orangerødt. Fortræffeligt brænde at arbejde med. Jeg har haft en stamme med diameter på omkring 15 cm, meget smukt ved.
1176030-07-2017 15:07:37 ruud van kordenoordt
hej! Vi er de lykkelige ejere af en stuga i Småland med en lille hektar naturgrund. Desværre vokser der på mere end halvdelen af den tørstetræ, hvilket betyder at vi skal tage buskrydderen i brug i hvert fald 2 gange årligt, et helvedes arbejde! Nogen der har et forslag til hvordan vi kommer træerne til livs, de har jo et stort rodnet! tak
317308-11-2014 11:40:52 Lone Nielsen
Tørste bær bruges til kryddersnaps som smager fortrinligt. Så helt uspiselige er de ikke!
317420-08-2013 18:36:02 Crilles riiber
Hvorfor er bærrene uspiselige? der er enormt mange af dem i år.
317520-08-2013 18:35:54 Crilles riiber
Hvorfor er bærrene uspiselige? der er enormt mange af dem i år.
317612-04-2011 13:06:41 Holger Ø. Frederiksen
Værtstræ for årets første dagsommerfugl, den smukke Citronsommerfugl.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her