Logo

Jakobsstige - Polemonium caeruleum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Jakobsstige - Polemonium caeruleum

Bladene hos jakobsstige består af man­ge regelmæssigt stillede småblade, der kan minde om trinnene på en stige, og navnet er hentet fra jakobsstigen i 1. Mosebog. Det botaniske navn har sin oprindelse i græsk polemos=strid, efter en kamp mellem to sagnkonger om, hvem af disse der først havde opdaget plantens helbredende egenskaber. Jakobsstige har en krybende jordstæn­gel, hvorfra de oprette, indtil 80 cm høje bladbærende stængler skyder frem. Blomsterne er hjulformede, klart himmelblå med gule støvknap­per.

 

Jakobsstige (Polemonium caeruleum) er en elegant staude.

 

Vækstkrav: Jakobsstige vokser bedst i en let, næringsrig og fugtig jord, men kan dog også trives på sandjord. Den blomstrer bedst i fuld sol, men udvik­ler sig også ganske pænt i halvskygge. Væksten er ikke særlig kraftig, og den kan let kvæles af kraftigere voksende naboplanter, som derfor må holdes på afstand.

 

Pleje: Jakobsstige formeres ved deling af ældre planter i det tidlige forår eller straks efter afblomstringen i august. Arterne kan også formeres ved frøud­sæd, og hvor forholdene tiltaler plan­ten, formerer den sig let ved selvså­ning. Udplantning og omplantning i april eller august. Nedskæring af den visne top bør ikke foretages om efter­året, men vente til det tidlige forår.

 

Anvendelse: Jakobsstige er en gammel bondehaveplante, som passer godt i et blandet blomsterbed sammen med akelejer, gemserod, kejserkrone, bon­derose (pæon) og floks. Den kan også plantes i større grupper i et staudebed

eller som bundplante i en lys »skov­bund« mellem større buske og frugt­træer. I blomsterengen er den ligeledes velegnet.

 

Sorter:

'Album' har lysegrønt løv og hvide blomster.

Polemonium caerule­um var. himalayicum har særlig store, lillablå blomster.

 

Andre arter: Polemonium reptans ud­vikler sig til løse, brede planter med krybende rodstok og ofte med udløbe­re. Blomsterstanden er løsere end hos Polemonium caeruleum og knap så rigt­blomstrende. Blomstringen begynder allerede i april-maj og varer til langt hen i juli. Af sorter kan nævnes 'Al­bum' med hvide blomster, højde 30 cm; 'Blue Pearl' med lysende him­melblå blomster, højde 40 cm; og 'Ko­nigssee' med smukke, dybblå blom­ster, højde 40 cm.

Polemonium richardsonii er muligvis en krydsning mellem Polemonium cae ru­leum og Polemonium reptans. Den danner tætte planter med findelte bla­de og kraftige blomsterstande. Den blomstrer i april-maj; men fjerner man de visne blomsterstængler, vil der følge en ny blomstring sent på sommeren. Højden er 50 cm. Af sorter anbefales 'Pallidum' , porcelænsblå, og 'Super­bum', mørkeblå.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (31 stemmer)
Siden er blevet set 12.633 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
162405-06-2012 19:59:06 Erik Hviid Larsen
Måske man kunne oplyse om, at den er - omend en megen sjælden - dansk planteart, der i følge Eug. Warmings 'Frøplanterne' er udbredt til op i arktis [skal kontrolleres, da Warmings tekstbog (4. reviderede udgave) udkom vist nok i 1912].

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her