Navnet tusindstråle beskriver udmærket kurvblomstens opbygning med et utal af gule stråleblomster, samlet i en elegant kurv. Det botaniske navn er græsk og betyder okseøje; dette navn er i tidens løb givet til flere forskellige arter af kurvblomster, og hos os er det forskellige Chrysanthemum-arter, der bærer navnet. Tusindstråle er en storartet snitblomst, bedst i blandede buketter.
Tusindstråle (Buphthalmum speciosum) er en længeblomstrende staude, her sammen med storkenæb (Geranium grandiflorum).
Vækstkrav: Tusindstråle trives bedst på en tør, kalkholdig jord i fuld sol, men kan dog udvikle sig tilfredsstillende i halvskygge, f.eks. mellem prydbuske eller i en lys skovbund.
Pleje: Planten formeres let ved deling af ældre planter i det tidlige forår; nye planter udplantes også på dette tidspunkt. En smule gødskning med salpeter giver kraftige planter. Vanding er sjældent nødvendig, og opbinding behøves ikke. Afpudsning af visne blomster en eller to gange om ugen forlænger blomstringstiden betydeligt, og ved nedskæring af stænglerne efter hovedblomstringen kan man opnå et nyt flor sidst på sommeren.
Pilebladet tusindstråle bør findes i enhver have. Den blomstrer fra juli til september.
Arter:
Pilebladet tusindstråle (Buphthalmum salicifolium) er ikke særlig almindelig i danske haver, men fortjener absolut en større udbredelse, også p.gr. af den lange blomstringstid. Dens blade er lancetformede omtrent som piletræets, og blomsterne sidder mange sammen på 50 cm høje, stive stilke. Den blomstrer fra juli til september, og blomsterfarven er rent guldgul.
Stor tusindstråle (Buphthalmum speciosum eller Telekia speciosa) er nærmest en større udgave af foregående. Stænglerne bliver op til 2 m høje; bladene er store, hjerteformede og i sig selv en pryd i haven. De orangegule blomster bliver ca. 10 cm i tværsnit. Efter afblomstringen danner den hvælvede kurvbund en rund, stiv børste, som er meget dekorativ. Af hensyn til frøstandene bør planten først nedskæres om foråret, før nyvæksten begynder. Denne kraftige plante kan anbringes i meget store staudebede, men gør sig bedre som solitærplante i græsset eller i blomsterengen.
Naboplanter: Tusindstråle kan plantes sammen med andre kurvblomster som Aster amellus, hvid okseøje og rød solbrud; men også lavendel og salvie er gode naboplanter.