Slåen er vildtvoksende i Danmark og danner mange steder tætte, uigennemtrængelige krat på klinter, bakkeskråninger og langs markskel. Den er almindelig i skovbryn, hvorfra den ved rodskud kan vandre ud på de tilstødende marker og overdrev.
Slåen er en stærkt tornet og tæt forgrenet busk, der kan blive indtil 3 m høj. Barken er næsten sort, mens de unge skud er filthårede og rødbrune. Bladene er ellipseformede med fint savtakket bladrand. Blomsterne er hvide og dufter af honning. De springer ud i april-maj før løvspring og udvikles dels fra de to yderste knopper på langskuddene, dels fra de mange tætsiddende knopper på kortskuddene. Blomsten har 5 hvide kronblade og 20 støvdragere med gule eller røde støvknapper. Frugten er stor og kugleformet, blåsort og dugget. Frugtkødet er grønligt, besk og sammensnerpende; først efter at have fået frost er det anvendeligt i husholdningen og til fremstilling af slåensnaps. Plukkes frugterne før den første frostperiode, kan man selv give dem en kuldepåvirkning ved at lægge dem i fryseboks.
I det tidlige forår har slåen en kort, men overdådig blomstring. En dejlig busk i naturhaven.
Vækstkrav: Slåen trives bedst på mager og tør jord og udvikler kun blomster og frugt i fuld sol.
Pleje: Slåen kan formeres ved rodskud eller ved såning. Som andre »vilde« buske kræver den ingen særlig pleje. Hvis buskene bliver for omfangsrige, kan de skæres tilbage; de skyder villigt efter fuldstændig nedskæring.
Anvendelse: Slåen er en glimrende busk i naturhaven, som fuglekrat og i vildtremiser, men er uegnet i byhaver.