Logo

Allamanda - Allamanda

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Allamanda - Allamanda 

Navnet Allamanda er givet til ære for den schweiziske botaniker Frederik Allamand, som i 1770 sendte frø af planten, indsamlet i Surinam, til den svenske botaniker Linné. Slægten Al­lamanda består af stedsegrønne, kla­trende varmhusplanter med blanke, læderagtige, æg-lancetformede mod­satte blade og gule blomster samlet i halv-skærmagtig top i skudspidserne. Det er Allamanda cathartica 'Hender­sonii', der især dyrkes. Dens blade er op til 15 cm lange og godt 4 cm brede. Blomsterne er klokkeformede med brede kraver, voksagtige, varmtgule, ca. 10 cm i diameter. De har en fin duft. Allamanda kan i naturen danne ranker, der bliver 5-6 cm lange.

 

Allamanda cathartica. 

 

Pasning: En temperatur på 18-20°C pas­ser Allamanda bedst. Desuden kræves meget gødning og, i solskin, meget vand.

 

Formering: Allamanda formeres ved stiklinger enten tidligt om foråret eller i august-september. Der stikkes i en tørveblanding, og temperaturen holdes på 20-25°C. Når stiklingerne pottes, skal der tilføres yderligere gødning til pottejorden.

 

Sygdomme og skadedyr: Planterne an­gribes af bladlus (Aphidoidea) og røde spindemider (Tetranychidae).

--
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.931 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her