Logo

Tornblad - Ulex europaeus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tornblad - Ulex europaeus

Hos tornblad er alle blade og skudspid­ser omdannet til kraftige, stikkende torne, som har givet planten det dan­ske navn. Planten stammer fra den portugisiske atlanterhavskyst, hvorfra den har bredt sig til Spanien, Frankrig og De britiske øer. Den trives på let og tør jord, kræver sol og tåler saltsprøjt. Da dens blomsterknopper dan­nes allerede i januar, kan den i et mildt klima blomstre allerede i marts, her i landet dog først i april og maj.

Busken er stedsegrøn og har så stik­kende torne, at hele planten er fuld­stændig utilgængelig. Gamle torne vis­ner, bliver brune og bliver siddende længe på planten. De rent gule blom­ster sidder enlige eller to sammen i bladhjørnerne; frugten er en lille bælg. De unge skud indeholder giftstoffet metylcytisin, og frøene indeholder cy­tisin. Forgiftningssymptomerne ved indtagelse af plantedelene er de sam­me som for guldregn.

 

Tornblad (Ulex europaeus) vokser især på let og mager jord i nærheden af kysten.

 

Vækstkrav: l Danmark er tornblad ikke fuldstændig hårdfør, men fryser ofte tilbage. Den trives bedst på kalk­fattig, tør sandjord og tåler både blæst og fuld sol.

 

Pleje: Ligesom gyvel er tornblad van­skelig at omplante, da den har en typisk, lang pælerod; man foretrækker derfor frøformering. og frøene sås di­rekte på voksestedet. Planten anven­des oftest i naturen, hvor den ikke kræver pleje; men under mere »frise­rede« forhold bør man dog fjerne de visne skud om foråret, inden blom­stringen begynder.

 

Blomsterknopperne hos tornblad udvikles allerede i januar, og blomstringen kan begynde i marts-april.

 

Anvendelse: Tornblad er en glimrende vildtplante, hvis kraftige torne beskyt­ter småvildtet mod større rovvildt. Den kan udsås på skråninger langs kysten, er velegnet på let jord langs større trafikveje og meget dekorativ i naturhaver sammen med gyvel, bjerg­fyr og banksfyr.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (14 stemmer)
Siden er blevet set 4.963 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
241201-08-2010 20:05:45 haveABC.dk
De har nok brugt blomsterne (kronbladene) til vinen og ikke frø, skud og plantedele.
241301-08-2010 19:35:01 Dunja Rosenkilde
Kære læser.
Har netop set denne plante lavet til vin - hvorfor er den ikke giftig som vin?

Venlig hilsen
/dr

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her