Logo

Aubergine - Solanum melongena

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Aubergine - Solanum melongena


Natskyggefamilien (Sola'naceae).
Plantetype: Enårig drivhusplante med spiselige, ofte violette frugter.
Voksested: Drivhus.

Høst: August-september.

Formering: Ved frøudsæd i februar-marts.


Aubergine eller ægplante hører til nat­skyggefamilien. Planten er ofte tornet og har hele eller svagt lappede blade og små blålige blomster. Planten stam­mer fra tropisk Indien. Artsnavnet melongena hentyder til frugtens form. Navnet er oprindelig græsk, hvor me­lon betyder æble og geno frembringer. Den oprindelige form har størrelse, form og farve omtrent som et hønseæg, men de mange kulturformer er stærkt varierende, fra næsten kuglerunde til 3-5 gange så lange som brede og med farver fra næsten hvid, gul, rød til blåviolet og næsten sort. Frugten kan veje indtil 1 kg.

 

Vækstkrav: Planten udvikler kun sine frugter på en tilfredsstillende måde, dersom den vokser i væksthus. Frøet sås i potter i marts ved 16 °C. Efter ca. 2 uger vil frøet spire. Efter en eventuel ompotning plantes ud på bede med ca. 60 cm afstand. Når planterne er høje, knibes toppen af. Når 3-4 frugter er udviklet, knibes de øvrige blomster bort. Der vandes omhyggeligt og gives gødning, opløst i vand.

 

Høst: Frugterne skal plukkes, medens blomsterne endnu sidder på dem. Frugterne skal spises, når de er faste og blanke. Efterhånden som glansen forsvinder, vil smagen blive mere bitter.

 

Aubergine - Solanum melongena

Aubergine 'Black Beauty' .

 

Anvendelse: Til spisebrug foretrækkes de violette sorter, der er anvendelige i salater, skåret i skiver og kogt i olie eller i sammenkogte retter. Planten er ganske smuk og egner sig som pryd­plante i et koldhus om sommeren.

--
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.655 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her