Navnet læderkrone hentyder til den seje, læderagtige bark. Det botaniske slægtsnavn er oprindelig det græske navn for 'elm; frugterne hos de to slægter minder meget om hinanden. I øvrigt bliver læderkrones tørre, vingede frugter siddende til langt hen· på vinteren. Læderkrone stammer fra det østlige Nordamerika og bliver i Danmark en stor busk eller et lille, flerstammet træ på indtil 5 m. Kronen er bred og rund. På ældre træer ruller barken af i korte stykker på tværs af grene og stamme; barken får derved en uregelmæssig og læderagtig overflade. Bladene er trekoblede med siddende småblade, og deres overflade er tæt prikket. med gennemskinnelige oliekirtler. Både bark og blade afgiver en humleagtig duft, hvis man gnide r dem. Blomsterne er grønlighvide, vellugtende og samlet i små halvskærme; de er fremme i juni. Frugterne er hvidliggrønne og vingede.
Læderkrone har dekorative frugter, som lokker mange frøædende fugle til at besøge haven om efteråret.
Vækstkrav: Læderkrone trives i enhver let, gerne sandblandet havejord i fuld sol. Det kan være vanskeligt at få unge planter i gang, men er de først kommet i vækst, er det et af de nemmeste havetræer, som ikke kræver pasning.
Pleje: Læderkrone formeres ved frø, som efter modningen stratificeres i urtepotter med grus, der overvintres nedgravet i jorden. Følgende forår kan frøene udsås på blivestedet.
Anvendelse: Læderkrone kan anvendes som solitærtræ. Den bevarer bladene langt hen på efteråret, og derefter har man længe glæde af de smukke frugter. Mange fugle sætter pris på frøene, der p.gr. af deres aromatiske duft og smag tidligere blev anvendt som erstatning for humle. Nogle af planterne er hanplanter. For at få en god frugtsætning bør man derfor plante flere eksemplarer sammen, så der er chance for både hanplanter og tvekønnede individer.
--