Logo

Lyngfloks - Phlox subulata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lyngfloks - Phlox subulata

Lyngfloks stammer fra Nordamerika og er en ganske lav staude med svagt hårede, nedliggende stængler med mange sideskud, der danner tuer eller hele tæpper. Bladene er smalle, lancet­formede og stedsegrønne i milde vin­tre. Blomsterne, der ofte udvikles i så stor mængde, at de helt dækker plan­ten, har en femdelt, sambladet krone og et langt kronrør. Farven varierer fra dybt purpurrød over rosa og lyseblå til hvid; som regel har blomsterne et mørkere øje i midten.

 

Lyngfloks er lav, tæppedannende og som regel meget blomsterrig. Den findes i mange sorter; her ses 'Atropurpurea' med purpurrøde blomster.

 

Phlox douglasii er en art, der er lavtvoksen­de, pudedannende og minder meget om lyngfloks. Den har lilhi blomster i april-maj, men der findes sorter med andre farver.

 

Vækstkrav: Lyngfloks har et dybt, for­grenet rodnet og klarer sig bedre end andre floks på et tørt voksested, hvor­for den er velegnet som stenbedsplan­te. Tilmed er den ikke særlig krævende med hensyn til jorden, og den trives på såvel kalkholdig jord som på surbund. Det er afgørende for blomstringen, at den får fuld sol.

 

Formering: Lyngfloks kan formeres ved deling tidligt om foråret eller om efteråret; men ofte er planterne angre­bet af stængelål, og da vil det være bedre at opformere dem ved hjælp af rodstiklinger , som man skærer i 3-5 cm's længde om efteråret og vasker rene for jord, før de stikkes i bænk eller på et bed, som ligger et stykke fra moderplanterne.

 

Sorter: 'Atropurpurea' har purpurrøde blomster, 'Camlaensis' har store rosa blomster og 'G. F. Wilson' har lyslilla; 'Maischnee' er hvid og storblomstret, 'Moerheim' er mørkrosa.

 

Skadedyr: Angreb af stængelål (nema­toder) viser sig ved, at bladene krøller, stænglerne svulmer op, og undertiden rådner de. Bekæmpelse er vanskelig; man kan brænde de angrebne dele og opformere nye planter ved hjælp af rodstiklinger. Desværre flytter »ålene« ofte med til det nye plantested.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (30 stemmer)
Siden er blevet set 12.794 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
202521-04-2010 17:05:37 Kirsten Hanne Andersen
Phlox subulata `Moerheimii`
Jeg har haft denne plante i flere år i 2 sinkbaljer. De er vokset sig meget store og hænger nu ud over bajle kanten og røre næsten jorden. Derfor vil jeg gerne vide om det er godt at klippe alt det visne af, inden de igen skal til at blomstre.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her