Logo

Ahorn - Acer pseudoplatanus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ahorn - Acer pseudoplatanus 

Lønfamilien omfatter en lang række træer, der dyrkes i haver, parker og langs gader og veje. Den mest almin­delige art er Acer pseudoplatanus, der i daglig tale går under sit oprindelig tyske navn ahorn. Det rigtige danske navn er imidlertid ær. Navnet kendes fra Peder Syvs ordsprog »Æren er det fejreste træ i skoven«, hvor ordet ær har en dobbelt betydning. I gamle dage var ær et fællesnavn for alle de danske Acer-arter, af hvilke spidsløn (Acer platanoides) vel nok var den fejreste, den smukkeste.

Ahorn er et kraftigt træ på indtil 20-25 meters højde. Kronen er stor, hvælvet og stærkt skyggende. Barken er lyse­brun og falder af i store flager. Kviste­ne er først grønne, senere mere brunli­ge. Knopperne er friskgrønne og uden mælkesaft. Bladene er femlappede med spidse indskæringer. Netop blad­formen er et godt kendetegn for ahorn til adskillelse fra spidsløn, hvis femlap­pede blade har buede indskæringer. Hos ahorn er de nyudsprungne blade rødlige, senere mørkegrønne med blå­grå underside. Høstfarven er vissent gulbrun. Man finder ofte store, kreds­runde, sorte pletter på bladene, frem­bragt af svampesygdommen ahorn­rynkeplet (Rhytisma acerinum). Min­dre, syge træer kan sprøjtes med blå­sten. Fra større træer kan de nedfaldne, syge blade rives sammen og bræn­des. Blomstringen finder sted sidst i maj. Blomsterne er grøngule og samlet i hængende klaser, ikke nær så iøjne­faldende som blomsterne hos spidsløn. Dobbeltfrugtens vinger danner en vin­kel på 90°, mens frugten hos spidsløn danner en vinkel på 160°. Frugtens vinger skifter farve fra grønt over høj­rødt til brunt.

 

Ahorn (Acer pseudoplatanus) Bladene er femlappede med spidse indskæringer.

 

De vingede frugter spredes med vinden. Her en spirende frugt.

 

Endeknoppen har grønne knopskæl.

 

Dyrkning: Ahorn er ikke oprindeligt vildtvoksende i Danmark, men findes nu forvildet over det meste af landet. Den spredes let ved selvsåning og kan på den måde blive et ret besværligt ukrudt. Hvis en ahornplante først kommer i vækst inde i en hæk eller et busket, er den vanskelig eller umulig at luge bort. Fra planteskolerne sælges ahorn som 2-3 år gamle planter i størrelser fra 60 til 150 cm. Man kan også købe opstammede alletræer med et gennemgående, ikke forgrenet top­skud. Nyplantning og omplantning sker bedst om efteråret. Eventuel beskæring eller udtynding bør altid ske i september før løvfald for at undgå saftblødning fra snitsårene. Ahorn tå­ler ret godt den forurenede byluft. Derfor er den velegnet til plantning i byhaver. Derimod er den ret ømfindt­lig over for vejsalt. Alligevel anvendes den meget til plantning på parkerings­pladser og langs gader og veje. Som andre kraftige træer kræver den god plads og kan ikke anbefales til mindre haver.

 

Formering: Frøudsæd straks efter frugtmodning om efteråret.

 

Andre arter: Til mindre haver kan en lang række Acer-arter anvendes. De er nærmere omtalt i følgende artikler:

Ildløn; Løn, askebladet; Løn, japansk; Løn, rød; Løn, stribet; Navr; Sukker­løn; Sølvløn. Til større haver og parker kan spidsløn anvendes.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (24 stemmer)
Siden er blevet set 17.133 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her