Gode redskaber gør altid en forskel, og det er især rigtigt, når det gælder skæreredskaber. Skarpt kvalitetsstål gør det fysiske arbejde lettere og skader plantevævet mindre. Der er brug for alle de beskæringsredskaber, som foreslås på denne og de næste to sider, medmindre du har en meget stor have og beskærer en hel del. Så kan du have brug for flere redskaber, end der nævnes her. De fleste af os kan klare os med en god beskæresaks, en langskaftet beskæresaks og en hæksaks, hvis der er en hæk, der skal klippes. Men der er tidspunkter, hvor der er brug for mere specialiserede redskaber, og redskabsskuret bør rumme redskaber til den type og mængde af beskæring, som normalt forventes.
RETTE REDSKAB TIL RETTE JOB
Forsøg ikke at klippe tykkere grene end redskabet er beregnet til. Det er hårdt arbejde og kan skade redskabet. Fabrikanterne anfører somme tider maksimal diameter på de grene, som redskabet er beregnet til. Lad være med at gå ud over disse mål.
De fleste beskæresakse kan skære grene, som er op til 12 mm tykke. Langskaftede sakse kan somme tider klare grene på op til 2,5 cm. Alt, der er tykkere end dette, skal saves over.
For døde grene, som er mere besværlige at have med at gøre end levende, bør man ikke gå over halvdelen af de tykkelser, der anbefales for levende grene.
BESKÆRESAKS MED TO SKÆR
Et skarpt udadbuet skær skærer ned mod et bredere indad buet skær. Det udadbuede skær holder på grenene mens det indadbuede skær skærer imod det.
Det er den mest almindelige saks. Den laver normalt et rent snit, og det er let at få det spidse skær ind på steder, hvor der ikke er ret megen plads.
BESKÆRESAKS MED ET SKÆR
Med denne type saks skærer et lige skær l110d en flade, der ofte har en rille. Fladen er lavet af et blødere metal end det skærende skær, så skæret ikke så hurtigt bliver sløvt. Hvis ikke skæret holdes skarpt, kan der være en tendens til, at stænglerne knuses i stedet for at der laves et rent snit.
Beskæresaks med et enkelt skær.
ØRNENÆB – Langskaftet beskærersaks
Ørnenæb bruges til tykke skud, som man ofte finder dem i gamle buske, eller til at beskære store tornede buske som roser med. Der findes ørnenæb med både et og to skær og her kan man igen overveje en saks med udveksling, hvis hænderne er for svage.
Langskaftede beskæresakse er praktiske, når man beskærer store buske med tykke skud, eller meget tornede planter.
TOPSAKS
Topsakse er praktiske til høje buske. Sakse med lange skafter er ikke lige så langtrækkende og mere besværlige at bruge over skulderhøjde.
Nogle af disse sakse arbejder med snor, nogle med metalstænger, nogle har faste håndtag, andre har teleskop håndtag. Alle overfører de deres skærende funktion via håndtaget. En krog for enden gør det lettere at anbringe og holde saksen på plads, mens man skærer. Nogle kan udstyres med en sav, så man kan save de grene over, som er for tykke til saksene.
BESKÆREKNIVE
Hvis man er øvet, kan man bruge en beskærekniv med lige så stor lethed som en beskæresaks, men for uøvede er kniven ikke et godt valg. Den skal bruges med forsigtighed.
Beskæreknive har normalt et indadbuet skær, da det gør det lettere at skære.
Visse beskæreknive er også udstyret med et okuleringsskær, men det er specialværktøj, som de færreste haveejere har brug for.
STIKSAV MED BUET BLAD
Hvis man kun vil have en enkelt sav til flest mulige formål, er stiksaven med buet skær det rette valg. Skæret er buet og bliver spidst mod enden, så det er let at arbejde med, hvor der er begrænset plads. Det er også let at bruge over skulderhøjde, da savens tænder også virker; når saven trækkes tilbage.
STIKSAV MED LIGE BLAD
En sav, som kan bruges til lidt af hvert. Nogle typer har fine tænder, som er besværlige at arbejde med. Man bør undgå save med tænder på begge sider af bladet, da de kan komme til at skade grene, som ønskes bevaret.
BESKÆRESAV
Denne sav minder om en bue. Da bladet skærer både, når det føres frem og tilbage, skærer saven hurtigt, men den er vanskelig at bruge, hvor der ikke er ret meget plads. Den kan bruges til tykke grene, som måske er mere end 10 cm i diameter.
TRIMMERE
Hvis man har en lang hæk, kan en elektrisk hækklipper være det vigtigste beskæreredskab. Den sparer både tid og kræfter. Til en meget lille hæk, og til formning af buske og tapning, som af hedeplanter, er dette en erstatning for den manuelle hæksaks.
MANUEL HÆKSAKS
Skærenes kvalitet er afgørende for det endelige resultat.
Hæksakse med lige skær er glimrende til de fleste opgaver, men en del mennesker foretrækker bølgede skær, som holder lidt mere på skuddene mens der klippes.
Manuel hæksaks med en hulning i bladet som sikrer et godt greb.
EL- OG MOTORDREVNE HÆKKLIPPERE
Hvis hækken ligger for langt borte fra en stikkontakt, er en benzindreven klipper løsningen. Den er som regel også kraftigere og kan være et godt valg, hvis der skal klippes mange hække. Men der er en ulempe ved den: Den er tung og vanskeligere at bruge, støjer og kan lugte.
Til de fleste mindre haver er en elektrisk hækklipper den bedste løsning. Det er bedst med tilslutning til en stikkontakt, men til en lille hæk eller en hæk, som ligger langt borte, kan man forsøge sig med en batterimodel. Klipperen rækker måske ikke til en lang hæk, men kræver en genopladning undervejs.
ET LILLE TIP
Hækklipperen føres i en bred, fejende bevægelse med skæret parallelt med hækken. Brug hellere vandrette eller opadrettede strøg end nedadrettede, for at mindske risikoen for at skære ledningen over.
Selvom klipperen har tænder på begge sider af skæret er det sandsynligvis lettere kun at bruge den i den ene retning.
Brug handsker som beskyttelse mod vildfarne skud, briller som beskyttelse for øjnene og glem ikke, at ørepropper sparer ørerne.
Ledningen anbringes over skulderen og fæstes i et bælte, så der ikke er løs ledning nær skærene. Følg altid fabrikantens brugsanvisninger (fx ikke at bruge klipperen mens det regner eller umiddelbart efter).